UEFA Youth League

UEFA Youth League
Το UEFA Youth League είναι μία ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση, που οργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) από το 2013.

Το Μάιο του 2010, η ΟΥΕΦΑ διοργάνωσε έναν αγώνα, που αναφέρεται ως «UEFA Under-18 Challenge», μεταξύ των ομάδων U18 της Μπάγερν Μονάχου και της Ίντερ, τρεις ημέρες πριν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10 μεταξύ των αντίστοιχων αντρικών ομάδων. Η Ίντερ κέρδισε τον αγώνα με 2-0, με δύο γκολ από το Ντένις Άλίμπετς. Ο αγώνας ήταν μέρος της «Ημέρας Θεμελίωσης της ΟΥΕΦΑ» και αποτέλεσε έμπνευση για το ΟΥΕΦΑ Γιουθ Λιγκ.

Οι ομάδες της πρώτης διοργάνωσης (2013-14), αγωνίστηκαν στη φάση ομίλων με την ίδια σύσταση και τις ίδιες ημερομηνίες με το Τσάμπιονς Λιγκ 2013-14 και διεξήχθη σε δοκιμαστική βάση. Οι οκτώ νικητές των ομίλων και οι οκτώ επιλαχόντες, συμμετείχαν τότε σε μια νοκ άουτ φάση. Σε αντίθεση με το Τσάμπιονς Λιγκ, η νοκ άουτ φάση περιελάμβανε μονούς αγώνες, με τους ημιτελικούς και τον τελικό να παίζονται σε ουδέτερα γήπεδα.

Βρετανικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η διοργάνωση δημιουργήθηκε για να «περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή της NextGen Series». Τον Απρίλιο του 2014, η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια, κερδίζοντας τη Μπενφίκα με 3-0, στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Νιόν. Μετά από διετή δοκιμαστική περίοδο, το Γιουθ Λιγκ έγινε μόνιμη διοργάνωση της UEFA ξεκινώντας από τη σεζόν 2015-16, με το τουρνουά να επεκτείνεται από 32 σε 64 ομάδες, ώστε να επιτρέψει στους εγχώριους πρωταθλητές νέων των 32 κορυφαίων ενώσεων, σύμφωνα με το συντελεστή της ΟΥΕΦΑ, να συμμετέχουν επίσης.

  • Οι 32 ομάδες νέων του Τσάμπιονς Λιγκ διατηρούν τη μορφή των ομίλων, με τους νικητές των ομίλων να προκρίνονται στο γύρο των 16 και τις επιλαχούσες να προχωρούν στα πλέι οφ.
  • Οι 32 εγχώριοι πρωταθλητές νέων αγωνίζονται σε δύο γύρους των δύο αγώνων, με τους οκτώ νικητές να προκρίνονται στα πλέι οφ, όπου παίζουν έναν εντός έδρας μονό αγώνα, εναντίον της επιλαχούσας από το μονοπάτι του Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Από το γύρο των 16 και ύστερα, διατηρείται η ίδια μορφή των μονών αγώνων όπως και πριν.
  • Οι πιο επιτυχημένες ομάδες είναι η Μπαρτσελόνα και η Τσέλσι, με δύο τρόπαια η καθεμία.
  • Η Τσέλσι κέρδισε 2 συνεχόμενους τίτλους το 2015 και το 2016, ενώ η Μπαρτσελόνα κέρδισε την εναρκτήρια σεζόν της διοργάνωσης και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο το 2018.

UEFA Youth League σχετικές ειδήσεις: