SPOTLIGHTS

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα – Δείτε τους δικαιούχους

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα – Δείτε τους δικαιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που θα υποδεχθεί ως τις 22 Φεβρουαρίου τις αιτήσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν ασφαλισμένες πέρυσι τις κατοικίες τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μπουν στην ειδική πλατφόρμα, να ελέγξουν τα αναρτημένα στοιχεία των ακινήτων τους και να συναινέσουν στη διασταύρωση αυτών των στοιχείων από την ασφαλιστική τους εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι ασφαλίσεις κατοικιών έναντι πυρκαγιάς και φυσικών καταστροφών παρουσίασαν αύξηση 16,3% σε σχέση με το 2022, ωστόσο ακόμα κι έτσι τα συμβόλαια δεν καλύπτουν παρά μόνο το 17% της Επικράτειας.

Βήμα-βήμα   Στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISNET. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα, επιλέγει τον/τους ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί/-ούν στην ασφαλισμένη κατοικία και τον/τους συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικής ασφαλιστικής επιχείρησης ή ανανεώσεις ή τροποποιήσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για ΚΑΘΕ αριθμό συμβολαίου.

Γενική άποψη της Αθήνας.(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει περισσότερες ασφαλισμένες κατοικίες, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για ΚΑΘΕ ασφαλισμένη κατοικία. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου), καθώς και σε περίπτωση που, εκτός από τον λήπτη της ασφάλισης, έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία και άλλα φυσικά πρόσωπα (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου), ο λήπτης της ασφάλισης καταχωρεί στην εφαρμογή myPROPERTY τους ΑΦΜ ΟΛΩΝ των παραπάνω προσώπων, τα οποία ενημερώνονται με e- mail και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISNET.

Στο δεύτερο βήμα, ο φορολογούμενος δηλώνει υπεύθυνα, ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι ακριβή και αληθή και παρέχει τη συναίνεσή του για τη διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων της/των ασφαλισμένης/-νων κατοικίας/-κιών προς την ασφαλιστική επιχείρηση με την οποία έχει συναφθεί το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, προκειμένου αυτή να επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση του ακινήτου με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/-ων συμβολαίου/- ων.

Στο τρίτο βήμα, είναι αναγκαία η συμβολή των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων. Αυτή η επιβεβαίωση θα πρέπει να γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας ως τις 11 Μαρτίου.

Η έκπτωση και το «παράθυρο» 

Αν τηρηθεί η διαδικασία της αίτησης και της επιβεβαίωσης των στοιχείων, τότε η ΑΑΔΕ θα μπορέσει να κάνει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσα στον Απρίλιο και να ξεκινήσουν οι καταβολές του φόρου σε 11 μηνιαίες δόσεις, έχοντας συμπεριλάβει τη νέα έκπτωση του 10%. Έκπτωση θα έχουν και όσα ακίνητα δεν ήταν ασφαλισμένα για όλο το περσινό 12μηνο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η μείωση θα υπολογιστεί αναλογικά με τους μήνες ασφάλισης, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις.

Ακόμα κι αν από την εκκαθάριση, που θα γίνει κεντρικά από την ΑΑΔΕ, κάποιοι δεν δουν μειωμένο το φετινό ΕΝΦΙΑ, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το “παράθυρο”, που προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ, σύμφωνα με το έντυπο «Δ500 Αίτηση – Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ».

Για τη χορήγηση της μείωσης απαιτείται η προσκόμιση του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων και των τυχόν ανανεώσεων ή τροποποιήσεων αυτού/ών, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία της αίτησης είναι ακριβή και αληθή. Εάν η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης.

ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ / IFIMERDA.GR

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments