Αρκτική: Σήμα κινδύνου για τους πάγους | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 08:29

Σημαντική επιδείνωση σημειώνει το ποσοστό των επιπέδων πάγου στην Αρκτική, όπως προκύπτει από νέες μετρήσεις του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC).

Ειδικότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, το στρώμα πάγου της θάλασσας στην Αρκτική σημείωσε την ελάχιστή του έκταση στα 4,14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στατιστικά, το ρεκόρ του 2016 είναι ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό του 2007, το οποίο έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν η έκταση του θαλάσσιου πάγου ανήλθε στα 4,15 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών ανήκει στο 2012, με ελάχιστη κάλυψη 3,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το επίπεδο πάγων του Αρκτικού Ωκεανού συνήθως συρρικνώνεται κάθε καλοκαίρι και άνοιξη, αλλά μεγαλώνει κάθε χειμώνα και φθινόπωρο. Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος φτάνει την ελάχιστη έκτασή του το Σεπτέμβριο και τη μέγιστη τον Μάρτιο.

Ωστόσο, παρά το δροσερό καλοκαίρι που προηγήθηκε, που ιστορικά επιβραδύνει την απώλεια πάγου, στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, ο πάγος μειώθηκε με ρυθμό 34.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά ημέρα. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος 1981-2010 είναι 21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τον Τεντ Σκάμπος, επικεφαλής του NSIDC, από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει ότι με κανονικές καιρικές συνθήκες, το επίπεδο του πάγου της Αρκτικής θα σημειώσει μεγαλύτερες απώλειες. Άλλοι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι ο θαλάσσιος πάγος ίσως εξαφανιστείς μέσα σε τρεις γενιές.

Οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού είναι πολύτιμοι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς επηρεάζουν την κυκλοφορία των ωκεανών και την ατμόσφαιρα, αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα. Όταν ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται δραματικά, τα αρκτικά οικοσυστήματα και οι κοινότητες επηρεάζονται έντονα.