Πολιτική

Άδωνις: Υλοποιούμε γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων

Άδωνις: Υλοποιούμε γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [369167] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Όλοι οι Έλληνες έχουν δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτό

Την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος ιατρικής πρόληψης για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις υπογράμμισε προ ολίγου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακριβέστερα, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», ο υπουργός Υγείας τόνισε αρχικά: «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να είμαι σήμερα στην έναρξη ενός γιγαντιαίου προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας. Θυμάμαι πως πριν από λίγα χρόνια ήμουν στην οικία του αειμνήστου πατρός του πρωθυπουργού, με τον οποίον με συνέδεε μια πολύ στενή σχέση. Και τον ρώτησα πώς καταφέρνει να βρίσκεται σε αυτήν την ηλικία και να είναι διαυγής και άρχισε να μου λέει πόσα πράγματα είχε πάθει. Είχε έναν εξαιρετικά ογκώδη ιατρικό φάκελο. «Ψαχνόμουν τόσο πολύ που τα έβρισκα όλα από την αρχή», μου είπε. «Και ό,τι βρίσκεις στην αρχή, σε αφήνει. Ό,τι αργήσεις να το βρεις σε ακολουθεί για όλη τη ζωή σου». Αυτό μου έμεινε και κάνω συχνά προληπτικές εξετάσεις, γιατί σκέφθηκα ότι η πιο έξυπνη πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ψαχτεί ενδελεχώς».

«Είμαι λοιπόν πάρα πολύ ευτυχής», συνέχισε ο Άδωνις, «που μπορούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Πολλές γυναίκες πρόλαβαν εγκαίρως χάρη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Ξεκινάμε μέσα στις επόμενες μέρες το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για έναν καρκίνο που, αν καταφέρουμε να επιτύχουμε τον εμβολιασμό στις κατάλληλες ηλικίες, μπορεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, να εξαλειφθεί ως ασθένεια, αν πείσουμε να εμβολιάσουμε όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια στην κατάλληλη ηλικία, ώστε να εξαλείψουμε το hpv. Το γιγαντιαίο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι μια ασθένεια σχεδόν ενδημική, και αν τη βρεις εγκαίρως είναι απολύτως θεραπεύσιμη. Είναι ένα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, που δίνει το υπουργείο Υγείας. Και βέβαια, έχουμε το πρόγραμμα για την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων, που είναι για την Ελλάδα έχει πολύ υψηλά ποσοστά. Είμαστε δυστυχώς πρώτοι στην παχυσαρκία, την παιδική παχυσαρκία, από τους πρώτους στην υπέρταση, το διαβήτη και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Έχουμε τελείως λάθος πρότυπο ζωής. Και πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά πώς θα πείσουμε τους συμπολίτες μας να βελτιώσουμε λίγο την καθημερινότητά μας και να εντάξουμε σ’ αυτήν έστω λίγη άσκηση, λίγη κινητικότητα την ημέρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «είναι μια εξαιρετική ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαθέσουμε πόρους από το ταμείο ανάκαμψης για να μπορούμε να κάνουμε το screening όλου του ελληνικού πληθυσμού, να περάσουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον φάκελο ασθενούς, τον οποίο θα έχουμε έτοιμο σε ένα χρόνο από σήμερα και να έχουμε μια βάση δεδομένων για τον πληθυσμό όσον αφορά αυτές τις κρίσιμες ασθένειες. Και με αυτά τα δεδομένα να μπορέσουμε να χτίσουμε μια πολιτική δημόσιας υγείας, η οποία θα μπορεί να αλλάξει πραγματικά την Ελλάδα, και να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε και πόρους από το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται στην αφετηρία της κοστίζει λίγο, μια ασθένεια που εξελίσσεται κοστίζει πολύ. Άρα, και από την πλευρά των οικονομικών της υγείας, αυτά τα χρήματα που θα δώσουμε τώρα για τις προληπτικές εξετάσεις είναι στην πραγματικότητα επένδυση και όχι δαπάνη».

«Κλείνοντας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η πολιτεία με όλα αυτά τα προληπτικά προγράμματα δίνει σε όλους τους Έλληνες την ευκαιρία να μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να γνωρίζουν την ακριβή κατάσταση της υγείας τους. Δεν φτάνει το κράτος να παρέχει δωρεάν τις εξετάσεις. Πρέπει και εμείς να πάμε να τις κάνουμε. Καλώ τον ελληνικό πληθυσμό να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μας παρέχει, να κάνουμε όλοι τις εξετάσεις μας και πάνω σε αυτό να χτίσουμε μια δημόσια πολιτική υγείας, που θα φέρει γενικότερη καλή υγεία για όλους τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments