Σπάνε τον «κουμπαρά» του ΙΚΑ για τις συντάξεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 08:35

Το σπάσιμο του κουμπαρά του ταμείου νέων γενεών ζητεί το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η εισήγηση που θα γίνει στο διοικητική συμβούλιο του ταμείου -που θα συνεδριάσει αύριο- θα είναι η επιπλέον χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών), προκειμένου να καλύψει μέρος από το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του.

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και ζητά αφενός «να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των ταμείων που θα συγχωνευτούν» και αφετέρου «να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) αποκάλυψε πως το ΙΚΑ κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικό του Συμβουλίου αναμένεται να συζητήσει το θέμα, προκειμένου να δοθεί έγκριση στη διοίκηση να κινήσει τις διαδικασίες πρόσθετης επιχορήγησης από το ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περιουσία ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, θα ζητήσει χρήματα από τον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, τα αποθέματα του οποίου προέρχονται από τις ειδικές εισφορές συνταξιούχων, καθώς τον «μεγάλο κουμπαρά», δεν επιτρέπεται να τον «σπάσει» η κυβέρνηση, τουλάχιστον έως το 2018. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, και παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έσοδα του ΙΚΑ πάνε καλά, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύεται στα 2,09 δισ. και καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Οι εργαζόμενοι του Ταμείου των μισθωτών, που θα είναι η ραχοκοκαλιά του νέου υπερ – Ταμείου κύριας ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων, ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν στον ΕΦΚΑ, όπως επίσης να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ομοσπονδία, «η ΠΟΣΕ ΙΚΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που επί πολλά χρόνια σηκώνουν δυσανάλογα βάρη για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας».