Οικονομία

Και το χαρτοφυλάκιο Σταθάκη “μπλοκάρει” την αξιολόγηση-Θρίλερ με ΔΕΣΦΑ

Και το χαρτοφυλάκιο Σταθάκη “μπλοκάρει” την αξιολόγηση-Θρίλερ με ΔΕΣΦΑ
Πληροφορίες ότι οι Αζέροι της Socar θα αποχωρήσουν από την κούρσα διεκδίκησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Της Βούλας Μαλαίνου

Αντιμέτωπη με μία ακόμη ανεπιθύμητη εξέλιξη ως προς το “καυτό” χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, την ώρα που βιάζεται να κλείσει-όπως όπως-την αξιολόγηση, ώστε να διεκδικήσει συνολική συμφωνία με τους δανειστές στο επικείμενο Eurogroup.

Τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε από τα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη τα ενεργειακά ζητήματα και μάλιστα καθ΄ υπόδειξη της τρόικας, η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ εξακολουθεί να μυρίζει “μπαρούτι” σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις της διαπραγμάτευσης. 

Ο διαγωνισμός πέφτει σε απανωτές “εμπλοκές”. Οι Αζέροι της Socar, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, ενδέχεται να αποχωρήσουν από τη σχετική διαδικασία, ενώ και οι Ιταλοί της Snam πιθανολογείται πως θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο.

Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη αγωνία για τη στάση, που θα κρατήσουν οι Αζέροι, καθώς σήμερα λήγει η παράταση ή μη της εγγυητικής της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, με τον κ. Σταθάκη ήδη να “στήνει” plan B, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν σε “ναυάγιο” από την αποχώρηση της Socar.

Επισημαίνεται πως η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ εντάσσεται στα προαπαιτούμενα. Συνεπώς, εάν και πάλι σημειωθεί “μπλόκο”, τότε υπάρχει ακόμη ένας λόγος καθυστέρησης ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όταν μάλιστα η αποκρατικοποίηση αυτή “σέρνεται” επί τρία συναπτά έτη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ξεκινήσει από την αρχή ο διαγωνισμός, με τους χρόνους τελικά να εκτροχιάζονται.

Πέρα όμως από το μέτωπο της αξιολόγησης, το ζήτημα της Socar προκαλεί ισχυρή απογοήτευση στην επενδυτική κοινότητα του εξωτερικού, ενώ βάζει “φωτιά” και σε άλλα ενεργειακά σχέδια, όπως αυτό του αγωγού ΤΑΡ, μέτοχος του οποίου είναι η Socar.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως πριν από τον ανασχηματισμό, επί εποχής Σκουρλέτη, οι Αζέροι είχαν “καρφώσει” την ελληνική πλευρά για καθυστερήσεις ακόμα και ως προς στοιχεία, τα οποία ζητούσαν, έχοντας μάλιστα προαναγγείλει πιθανή αποχώρησή τους από τον διαγωνισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments