Οικονομία

Τσακλόγλου: Στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων έχουν εγγραφεί ήδη 75.000 άτομα

Τσακλόγλου: Στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων έχουν εγγραφεί ήδη 75.000 άτομα

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Μηλαπίδη για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο βασικός σκοπός της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας, είναι να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν παιδιά να έχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών συμφιλιώνοντας την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στον Real FM 97,8 με τους Τέρενς Κουίκ και την Έρη Πανάγου για το επίδομα μητρότητας, την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και την εξαήμερη εργασία.

Για το επίδομα μητρότητας

Ο βασικός σκοπός της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας, είναι να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν παιδιά να έχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών συμφιλιώνοντας την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για εννέα μήνες στον κατώτατο μισθό, δηλαδή στα 830 ευρώ.

Στην προηγούμενη θητεία είχαμε επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του επιδόματος για μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες.  Επιπρόσθετα, λάβαμε μια σειρά μέτρων όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, οι νταντάδες της γειτονιάς αλλά και η στεγαστική πολιτική που επαναφέραμε για να στηρίξουμε ιδίως τα νέα ζευγάρια.

Απασχόληση συνταξιούχων

Παρότι είμαστε μια χώρα στην οποία ακόμα η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στενότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη θα ήθελαν να εργαστούν.

Αυτό που ίσχυε παλαιότερα ήταν το ότι αν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ουσιαστικά έχανε το 30% της σύνταξής του (60% με το νόμο Κατρούγκαλου). Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων καταβάλλεται χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 36.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που είχαμε πριν την  αλλαγή του νόμου, ήδη στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί σχεδόν 75.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά τους συνταξιούχους να βελτιώσουν το εισόδημα τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη.

Για την εξαήμερη εργασία

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις. Ο εργοδότης, σε επιχειρήσεις συνεχούς διαδικασίας μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενό του να εργαστεί μια επιπλέον μέρα, αλλά η αμοιβή είναι 40% παραπάνω καθώς υπολογίζεται σαν υπερωρία.  Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι όχι συνεχούς διαδικασίας, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες εξτρά ανάγκες σε μια συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Εργασίας δεν αφορά ξενοδοχεία και εστίαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments