Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ο νέος πρόεδρος, ήττα για τον Χόφερ | Pagenews.gr
Pagenews Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 17:18

Ξεκάθαρο προβάδισμα του ανεξάρτητου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ «δείχνουν» τα exit polls στην Αυστρία, αφότου έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες προβολές που δημοσιεύει η Deutsche Welle, στο 53,6% κυμαίνεται το ποσοστό που συγκεντρώνει ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ 46,4% συγκεντρώνει ο ακροδεξιός Χόφερ. nnΜάλιστα, ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα ακροδεξιού υποψηφίου. 

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές -που σημειώνεται ότι θα αναθεωρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας-, θεωρείται βέβαιο πως τα αποτελέσματα θα ανακουφίσουν το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης. 

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, στη δημόσια τηλεόραση. 

 Ο 45χρονος υποψήφιος του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε «βαθύτατα θλιμμένος» και έδωσε συγχαρητήρια στον 72χρονο αντίπαλό του για τη νίκη. 

«Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. nnnΜε στηρίξατε σημαντικά και είμαι απίστευτα θλιμμένος που δεν λειτούργησε. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και παρακαλώ όλοι οι Αυστριακοί να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία τι αποφασίσαμε στην κάλπη. Ζήτω η Αυστρία. Ο δικός σας Νόρμπερτ Χόφερ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook. 

Ο οικολόγος Alexander Van der Bellen εξέφρασε τη χαρά τουnγια τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας».nnnn»Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρnμιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακήnτηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσειnτις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης». 


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι γυναίκες ψήφισαν τον ντερnΜπέλεν σε ποσοστό 62% και τον Χόφερ σε ποσοστό 38%, ενώ οι άνδρες κατά 44%nυποστήριξαν τον υποψήφιο των Πρασίνων και κατά 56% τον ακροδεξιό υποψήφιο. 


Παράλληλα, το 65% των ψηφοφόρων υποστήριξαν τονnντερ Μπέλεν γιατί τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. 


Tοnτελικό αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί πιθανόν το απόγευμα τηςnΔευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύροςnτων εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλουnαριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 καιnτων οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μάχη είναι «στήθος με στήθος»,nμε την διαφορά των δύο υποψηφίων να είναι ελάχιστη, με τον ακροδεξιό ΝόρμπερτnΧοφερ, ωστόσο, να φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. 


Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει τιςnεκλογές της 22ας Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% τουnΝόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μίαnαμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψηnολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχεnκαταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του. 


Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστολικές ψήφοιnέπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22nΜαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλόnτου, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατάn30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.