Οικονομία

SZ: Ένταση στις Βρυξέλλες-Το Βερολίνο ζητεί ακόμη δέκα χρόνια λιτότητας

SZ: Ένταση στις Βρυξέλλες-Το Βερολίνο ζητεί ακόμη δέκα χρόνια λιτότητας
Πρόταση για πλεονάσματα 3,5% για μία επιπλέον 10ετία.

Την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη, στη “σκιά” του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες μεταδίδει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung, λένε ότι το Βερολίνο ζητεί δεκαετή παράταση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, δημοσιονομικός στόχος, ο οποίος έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα μέχρι το 2018.

Σύμφωνα δε με την Deutsche Welle, επικρατεί μεγάλη ένταση ανάμεσα στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με την γερμανική πρόταση, καθώς εκφράζονται ενστάσεις για τα μέτρα λιτότητας, που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.

«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. 

«Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης», συμπληρώνει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments