Οικονομία

Τσακαλώτος: Το Σάββατο οι “αποκαλύψεις” για τη λήψη ή μη νέων μέτρων

Τσακαλώτος: Το Σάββατο οι “αποκαλύψεις” για τη λήψη ή μη νέων μέτρων
Ωμά το δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει το πολύ αρνητικό κλίμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε… “αποκαλύψεις” σχετικά με το αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πάει σε τέταρτο μνημόνιο, βάζοντας την υπογραφή της και σε νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ ως όρο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ως εγγύηση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την πλευρά της Αθήνας, θα προχωρήσει η Αριστερά το ερχόμενο Σάββατο, ημέρα ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Θα απαντήσω το Σάββατο, αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα. Θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς, ως προς τι μπορούμε να πούμε. Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ. 

Έτσι, ωμά το δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει το πολύ αρνητικό κλίμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ράβοντας για τους Ευρωπαίους το κουστούμι του “καλού” και για το ΔΝΤ το κουστούμι του “κακού”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά, καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν.

“Το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαίκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή», είπε ο ίδιος, απευθυνόμενος στη ΝΔ.

“Ννομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018» ενώ άφησε με την απορία το Σώμα λέγοντας ότι «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα”.

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αν θα δεχθούμε πιέσεις από το ΔΝΤ και τη Γερμανία σας λέω τα εξής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές για τα πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5% το πρωτογενές πλεονάσμα. Εγώ είπα ότι μετά το 2018 βλέπουμε συμβιβαστική λύση να είναι 2,5% και το 1% να πάει μόνο για την ανάπτυξη. Ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους αλλά ανάπτυξης. Αρα να συμφωνήσουμε ότι το 1% να πάει σε βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε με ελάφρυνση φόρων είτε με ελάφρυνση εισφορών. Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνει διμέτωπη μάχη ώστε να πάρουμε περισσότερα μέτρα και λιγότερα πλεονάσματα. Δεν το είδα τον διμέτωπο το ΔΝΤ στο eurogroup. Είδα μέτωπο προς μια μεριά» είπε σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την τακτική του ΔΝΤ”, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Σας είπα και τότε ότι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. Λίγο πριν το Μάιο μιλούσαν οι περισσότεροι για ναυάγιο. Νομίζω είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο. Όλοι θέλουν λύση. Θα βρεθεί λύση για τα πλεονάσματα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν 2019 και 2020 όπως λεει το ΔΝΤ. Η θέση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν βοηθητικό για εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα η στήριξη βουλής. Να μην υπάρχει αίσθηση δράματος πάντα έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Αν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας», είπε.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του προανήγγειλε ότι «το ερχόμενο Σάββατο θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς ως προς τι μπορούμε να πούμε. Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments