Αθλητισμός

Αποκαλύψεις Κολίνα: «Έτσι θα γίνεται η χρήση βίντεο από τους διαιτητές»

Αποκαλύψεις Κολίνα: «Έτσι θα γίνεται η χρήση βίντεο από τους διαιτητές»
Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η πολυσυζητημένη χρήση βίντεο από τους διαιτητές ποδοσφαίρου αποκάλυψε ο Πιερ Λουίτζι Κολίνα. Διαβάστε τι είπε για τον ρυθμό του αγώνα και το slow motion.

​Η χρήση βίντεο στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, πρακτική που προκάλεσε αρκετές τριβές στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη μέρα της διεθνούς διάσκεψης για τον αθλητισμό. 

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Πιερ Λουίτζι Κολίνα, και οι κορυφαίοι διαιτητές Νικόλα Ριτσόλι και Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μίλησαν εκτενώς για το θέμα. 

Ο Ριτζόλι δήλωσε «χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να λάβω τις πληροφορίες που προφέρει η χρήση βίντεο» και συμπλήρωσε: «Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών και πρέπει να κατανοήσουμε πώς ακριβώς να χρησιμοποιούμε αυτό το “εργαλείο”. Είναι σαφές ότι με αυτή τη βοήθεια θα μπορούσα να είχα αποφύγει κάποια λάθη στην καριέρα μου». 

Ο Κολίνα υπενθύμισε ότι «η τεχνολογία παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο ποδόσφαιρο, αλλά η ανθρώπινη επαφή παραμένει το κλειδί», παραδέχτηκε πως «δεν είναι εύκολη η χρήση βίντεο την ώρα των αγώνων», σημείωσε ότι «για τα επόμενα δύο χρόνια αυτό το “εργαλείο” θα παραμείνει σε δοκιμαστικό στάδιο σε ορισμένες χώρες» και τόνισε: 

«Το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ένα άθλημα στο οποίο ο ρυθμός και η συνέχεια θα είναι εγγυημένα στοιχεία του παιχνιδιού. Η ροή του αγώνα είναι βασικό ζήτημα. Προτεραιότητα αποτελεί βεβαίως η ποιότητα και όχι η ταχύτητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτήν την ισορροπία ψάχνουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα υπάρχουν δύο ή τρία μόνιτορ κοντά στους βοηθούς διαιτητή ή αν τα μόνιτορ θα είναι εντός ή εκτός γηπέδου. 

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα βαν με όλα τα μόνιτορ εγκατεστημένα εκεί και μέσω της ενδοεπικοινωνίας να ενημερώνεται ο διαιτητής. Μιλάμε φυσικά μόνο για κρίσιμες αποφάσεις που θα μπαίνουν στη διαδικασία επιβεβαίωσης μέσα από το βίντεο: πέναλτι, απευθείας κόκκινες κάρτες, γκολ που μπαίνουν ή ακυρώνονται και ταυτοποιήσεις ποδοσφαιριστών». 

Επιπλέον, ο Κολίνα εξήγησε γιατί λέει «όχι» στο slow motion: «Η αργή κίνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρίνουμε την ένταση ενός φάουλ ή την πρόθεση σε ένα χέρι. Η αργή κίνηση μας παρασύρει ορισμένες φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα». 

Από την πλευρά του, ο Κλάτενμπεργκ ανέφερε: «Η τεχνολογία μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι διαιτητές και κορυφαίοι αθλητές. Η χρήση βίντεο μπορεί να μας βοηθήσει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις που θα είναι ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι». Και, για το φινάλε, ο Άγγλος και ο Ιταλός διαιτητής εκμυστηρεύτηκαν ένα μυστικό τους: 

«Η σωματική άσκηση είναι τεράστιας σημασίας για έναν διαιτητή. Την τελευταία δεκαετία έχω χάσει 20 κιλά για να μπορώ να αντεπεξέρχομαι στο τοπ κλας επίπεδο», είπε ο Κλάτενμπεργκ και ο Ριτσόλι συμπλήρωσε: «Η καθημερινή προπόνηση είναι το κλειδί για έναν διαιτητή ώστε να διατηρείται σε φόρμα. Είμαι σε θέση να διατηρώ τους καρδιακούς παλμούς σε ποσοστό 90% κατά τη διάρκεια ενός αγώνα».

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments