Διεθνή

SOS από Lloyds: Με λιγότερα μετρητά τα βρετανικά νοικοκυριά

SOS από Lloyds: Με λιγότερα μετρητά τα βρετανικά νοικοκυριά
Ο Guardian διευκρινίζει πως, τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ.

Τα βρετανικά νοικοκυριά μένουν με λιγότερα μετρητά για ξόδεμα ή αποταμίευση, καθώς το αυξανόμενο κόστος βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και καύσιμα «τρώει» μεγαλύτερο κομμάτι από τα οικογενειακά εισοδήματα.

Νέα έκθεση της Lloyds με θέμα τα οικονομικά των νοικοκυριών επανέλαβε τις εκτιμήσεις άλλων πως η απότομη βουτιά στη στερλίνα από το δημοψήφισμα και μετά, αυξάνει τα κόστη εισαγωγής για τη χώρα και οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Η δαπάνη των νοικοκυριών σε βασικά αγαθά ενισχύθηκε τον Νοέμβριο με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τράπεζα ανακάλυψε πως οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι σχετικά με τις πιέσεις στις τιμές.

Ο Guardian διευκρινίζει πως, τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ. Η δαπάνη σε καύσιμα ενισχύθηκε κατά 5,9% σε ετήσιους όρους, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2013.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στα οικογενειακά εισοδήματα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, εφόσον το ίδιο διάστημα πέρυσι η δαπάνη στα καύσιμα είχε βουλιάξει 9,3%.

Η έκθεση της Lloyds για την αγοραστική δύναμη στη Βρετανία, η οποία αναλύει και στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επισημαίνει επίσης και μια σχετικά απότομη άνοδο στη δαπάνη σε τρόφιμα. Η δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσιους όρους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 20 μήνες.

«Το 2016 ήταν μια χρονιά παρατεταμένης ανάπτυξης των εξόδων των καταναλωτών, με τη σταθερή άνοδο της δαπάνης σε τρόφιμα και καύσιμα να οδηγεί μια σημαντική αύξηση στη συνολική δαπάνη στα βασικά», εξήγησε ο Robin Bulloch της Lloyds.

Τα ευρήματα της τράπεζας συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Νοέμβριο και άγγιξε υψηλά δύο ετών, στο 1,2%, προσθέτει η εφημερίδα.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο του πληθωρισμού. Η Lloyds συνόδευσε την έκθεσή της με μια δημοσκόπηση, στο πλαίσιο της οποίας ρώτησε βρετανικά νοικοκυριά σχετικά με τις τιμές. Όπως ανακάλυψε, το ποσοστό του κόσμου που έχει αρνητική άποψη για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες τους 12 τελευταίους μήνες και πλέον διαμορφώνεται στο 49%.

Όταν ερωτήθηκε για τα διαθέσιμα εισοδήματά του, σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου –το 31%- απάντησε πως θεωρεί ότι θα έχει λιγότερα χρήματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μετά την πληρωμή των λογαριασμών και βασικών αγαθών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments