Οικονομία

Για τις συντάξεις στις Βρυξέλλες η διαπραγματευτική τριάδα

Για τις συντάξεις στις Βρυξέλλες η διαπραγματευτική τριάδα
Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ως την Πέμπτη ώστε να «σφραγιστεί» από το Eurogroup της Παρασκευής ο στόχος των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη, που μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στόχος της επανάληψης του Brussels Group, το οποίο «έτρεξε» για τρεις μέρες μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ως την Πέμπτη ώστε να «σφραγιστεί» από το Eurogroup της Παρασκευής.

Γι αυτό τον λόγο μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και με τους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί.

Το βασικό θέμα διαφωνίας ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε το αίτημα από ελληνικής πλευράς, το οποίο εκφράστηκε με επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς την τρόικα (κατόπιν πίεσης του πρωθυπουργού) να μην περικοπούν οι συντάξεις σταδιακά από το 2019, όπως είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και η κυρία Αχτσιόγλου με την τρόικα στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, αλλά η περικοπή να αρχίσει από το 2020, ουσιαστικά δηλαδή μετά από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ φέρεται να υποστήριξε ότι στο Eurogroup είχε συμφωνηθεί ότι το 2020 θα υπάρχει ήδη εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τις συντάξεις, επομένως αν η ελληνική πλευρά θέλει τη σταδιακή περικοπή αυτή θα πρέπει να ολοκληρώνεται και όχι να αρχίζει το 2020. Άρα θα πρέπει να αρχίζει από το 2019.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments