Οικονομία

Κλείδωσε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Κλείδωσε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
"Λευκός καπνός" από το Eurogroup στη Μάλτα. Σόιμπλε: Οποιος λέει ότι εγώ μπλοκάρω τη συμφωνία, λέει ψέματα.

Επιοστρέφουν οι θεσμοί στην Ελλάδα πιθανότατα την Κυριακή των Βαΐων – και πάντως πριν το Πάσχα. 

Οπως μεταδίδει και το Reuters, σε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να καταλήξει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Επίσης, διαπραγματευτικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στον γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. 

Οι κύκλοι κάνουν λόγο για έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα. Από ό,τι όλα δείχνουν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διαμηνύουν οι διαπραγματευτικοί κύκλοι, σύμφωνα με το dpa.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Το αισιόδοξο tweet του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν

nnn

nnnnn

Για επιστροφή των θεσμών μιλά και η Deutsche Welle

nnn

nnnn

Σόιμπλε: Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι εγώ μπλοκάρω τη συμφωνία 

nnn

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα».

Η σημερινή συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο είχε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ήδη στο προοίμιο της συνεδρίασης στη Μάλτα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, καθώς και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. 

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post δήλωσε: «Αναμένω ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει. Δεν έχει τόση σημασία με ποιο ποσό. Καθοριστικό είναι ότι θα το πράξει». 

Και ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι: «Αναμένω επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μελλοντικά νέο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι: «το ζήτημα Ελλάδα δεν θα παίξει ρόλο στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments