Policy Briefs

Βέμπερ: Προτεραιότητες της ΕΕ οικονομία και άμυνα

Βέμπερ: Προτεραιότητες της ΕΕ οικονομία και άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: [367115] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Ευρώπη πρέπει να αντλήσει τα σωστά διδάγματα από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αλλά παράλληλα οφείλει να εστιάσει και πάλι στην οικονομική ατζέντα, που διασφαλίζει την ευημερία της.

Τα τελευταία χρόνια οι διαδοχικές γεωπολιτικές κρίσεις, η πανδημία του κορονοϊού και οι αντιπαραθέσεις για τη μεταναστευτική πολιτική είχαν επισκιάσει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Τώρα η Ευρώπη πρέπει να αντλήσει τα σωστά διδάγματα από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αλλά παράλληλα οφείλει να εστιάσει και πάλι στην οικονομική ατζέντα, που διασφαλίζει την ευημερία της.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επισημαίνει στην Deutsche Welle: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές επιλογές. Στα επόμενα πέντε χρόνια θα κριθεί το ερώτημα, αν μπορούμε να διατηρήσουμε τις βιομηχανικές υποδομές και την ευημερία μας. Εκτός αυτού, η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σε αυτό το κομμάτι προτεραιότητά μας θα είναι μία ενιαία αγορά για την αμυντική βιομηχανία».

«Διεύρυνση» για τις πολιτικές ομάδες; Σήμερα το ΕΛΚ, η πολιτική «οικογένεια» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αποτελεί την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 176 βουλευτές, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (S&D) με 144 βουλευτές. Και τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» προσπαθούν να διευρύνουν τα όρια επιρροής τους. Κάποιοι εκτιμούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου η προσχώρηση του ιταλικού λαϊκιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων στην σοσιαλιστική ευρω-ομάδα. Από την άλλη πλευρά πολλά συντηρητικά κόμματα χτυπούν την πόρτα του ΕΛΚ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη, αλλά τονίζει ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές απέναντι στα ακραία κόμματα και συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη στην πολιτική ομάδα της Κεντροδεξιάς: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου και να υποστηρίζουν την υπόθεση της Ουκρανίας.

«Είμαστε κατ’ εξοχήν το κόμμα της Ευρώπης, ακολουθούμε την παράδοση του Αντενάουερ, του ντε Γκάσπερι, του Σουμάν» λέει ο Γερμανός πολιτικός. «Την Ευρώπη που βιώνουμε σήμερα την έχουμε οικοδομήσει εμείς οι Χριστιανοδημοκράτες και παραμένουμε πιστοί σε αυτή την παράδοση. Αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε μόνο με εκείνους που επίσης στηρίζουν την Ευρώπη. Οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί -για παράδειγμα το κόμμα της AfD στη Γερμανία- δεν είναι απλά ανταγωνιστές μας. Είναι αντίπαλοί μας…»

«Να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις…» Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε προβληθεί ως ο «εκλεκτός» του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά τελικά οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κοινοβούλιο και κυρίως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν επέτρεψαν να ευοδωθεί η υποψηφιότητά του. Σήμερα, όταν τον ρωτούν για τα όσα έγιναν την εποχή εκείνη, ο ίδιος λέει μόνο: «That’s history…»

Σε ηλικία μόλις 52 ετών ο Μάνφρεντ Βέμπερ παραμένει πάντως ένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα στις Βρυξέλλες και ασφαλώς δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. Το όνομά του έχει ακουστεί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος προτιμά να αντιπαρέλθει το ερώτημα για τους μελλοντικούς στόχους του. «Μου δίνεται η ευκαιρία να εργάζομαι ως επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στην Ευρώπη» λέει. «Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες».

Τι γίνεται όμως όταν παρεμβάλλονται και πάλι οι συσχετισμοί δυνάμεων, αποτρέποντας ή τουλάχιστον καθυστερώντας τις απαραίτητες λύσεις; «Πρέπει να αντιληφθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ότι δεν έχουμε μέλλον, παρά μόνον αν καταφέρουμε να ενώσουμε την ήπειρό μας και να έχουμε κοινή παρουσία ως ‘Ευρώπη’ στον διεθνή στίβο» λέει ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle. «Το ΕΛΚ θέλει ισχυρά ευρωπαϊκά έθνη, αλλά και μία κοινή ευρωπαϊκή ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές οι εθνικοί εγωϊσμοί πρέπει να υποχωρούν…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments