Οικονομία

Νέος γύρος επαφών με τους Θεσμούς

Νέος γύρος επαφών με τους Θεσμούς
Ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα των συζητήσεων. Μία εβδομάδα προθεσμία για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.

Οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν εκ νέου σήμερα και πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η αγορά ενέργειας.

Μέσα στην ημέρα θα συζητηθεί και το θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συνομιλιών διαμορφώνεται ως εξής:17:00 Ενέργεια19:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ).

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ξεκινά την ώρα που η Eurostat επιβεβαιώνει το «υπερπλεόνασμα» του 2016 και την εκτίναξή του στο 3,9% του ΑΕΠ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλωστε επιβεβαίωσε χθες δια μέσου του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 και το 2018. Ερωτηθείς δε, αναφορικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Η κυβέρνηση -από την πλευρά της- «καίγεται» για την άμεση ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου αφού με «την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, θα διευκολυνθεί η επιστροφή των καταθέσεων και η επέκταση των πιστώσεων, καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης», όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατέθεσε η Ελλάδα στην Επιτροπή του ΔΝΤ.

Στον νέο κύκλο συζητήσεων που θα έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών, θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν τα κείμενα του staff level agreement, δηλαδή της τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), που αποτελεί το κείμενο της συμφωνίας του Ταμείου.

Το global deal -δηλαδή η συνολική συμφωνία- που επιθυμεί η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και δύο ακόμα θέματα: τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος (όπου όπως αναφέρθηκε οι διεργασίες συνεχίζονται μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον).

Επί τάπητος θα πρέπει να τεθούν και μερικά ακόμη θέματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως τα εργασιακά, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό από το 2019 και στο φορολογικό από το 2020. Τέλος, θα πρέπει να οριστούν οι ομάδες των πολιτών που θα ευνοηθούν από την υλοποίηση των αντιμέτρων, τα οποία έχουν «κλειδώσει» στο 2% του ΑΕΠ για το 2019-2020, εφόσον πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments