Οικονομία

Συμφωνία με το ΔΝΤ στις 22 Μαΐου “βλέπουν” οι Βρυξέλλες

Συμφωνία με το ΔΝΤ στις 22 Μαΐου “βλέπουν” οι Βρυξέλλες
Κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Μαΐου, εκταμίευση της δόσης, η οποία θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ, εντός του Ιουνίου και συζήτηση για το χρέος στο χάρτη της διαπραγμάτευσης.

Oι Βρυξέλλες θεωρούν πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο στόχος μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ης Μαΐου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων εντός του Ιουνίου ενώ βλέπουν θετικά την υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016, εκτιμώντας ότι φέτος η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους χωρίς περαιτέρω μέτρα. 

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 22 Μαΐου, θα χρειαστούν 4-5 εβδομάδες για να εκταμιευθεί η δόση. “Για εμάς υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία. Το ΔΝΤ, όμως, θέλει και τα μέτρα για το χρέος”. 

Έντονο είναι και το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στις 22 Μαϊου που σκιαγραφεί και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «θερμές φάσεις υπήρξαν επανειλημμένα στην επτάχρονη ιστορία της ελληνικής κρίσης. Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει πάλι σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτή τη φορά η κατάσταση να μην γίνει υπερβολικά θερμή». 

 Όπως περιγράφεται από το γερμανικό μέσο, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Η SZ ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ και προσθέτει ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή θα επιτευχθεί». 

Πάντως, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, οι 60 εκ των οποίων είναι νόμοι που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η εκπόνηση και παρουσίαση μιας στρατηγικής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή –εφόσον χρειαστεί- μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

ΔΝΤ KAI ESM

Από την μεριά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει ως προϋπόθεση έναν αξιόπιστο σχεδιασμό των βημάτων για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να συμμετάσχει στο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η SZ σημειώνει ότι πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει επεξεργαστεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και, όπως διευκρινίζει, αυτά περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016 και προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι τώρα τα πιθανά μέτρα να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το ΔΝΤ να βρει εν τέλει την αξιόπιστη στρατηγική που ζητά. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εφόσον σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν με το ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Ακολούθως το Ταμείο θα αποφάσιζε στην Ουάσιγκτον εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο δανειακό πρόγραμμα. Εφόσον το πράξει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να αποφασίσουν την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί θα κινείται στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, όσο και οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διευκρινίζοντας, πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα συζητηθεί η βιωσιμότητά του, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016,τόνισε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα η οποία διαρκεί από το 2009. Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 17η Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments