Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Αυτό είναι το κόστος από τις ζημιές στο κέντρο της Αθήνας | Pagenews.gr
Pagenews Team 26 Ιουλίου 2017, 09:07

Πλήγμα στον εμπορικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι καταστροφές μπαχαλάκηδων στην οδό Ερμού, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να υπογραμμίζει το πραγματικό κόστος αλλά και τη μείωση του τζίρου εν μέσω εκπτωτικής περιόδου.

Η έρευνα του ΕΣΑ, ο οποίος κατέθεσε χθες μήνυση μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη για τις εκτεταμένες ζημιές στην Ερμού, εκτός από την καταγραφή των υλικών ζημιών, οι οποίες φτάνουν τις 200.000 ευρώ, προσπαθεί να καταγράψει το καθεστώς ασφάλισης των καταστημάτων της Ερμού, έναντι κακόβουλων ενεργειών & τρομοκρατικών πράξεων.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε με επιτόπια προσέγγιση των επιχειρηματιών που επλήγησαν τα καταστήματα τους. Όπως επισημαίνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, σε κάθε περίπτωση τηρήθηκαν οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας καθώς υπήρξε ενημέρωση για τον σκοπό του ερωτηματολογίου και το πλαίσιο πραγματοποίησης αυτού.

Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 43 καταστήματα που καταγράφηκαν επισήμως οι ζημιές τους από το ΕΒΕΑ. Η διενέργεια αυτού πραγματοποιήθηκε την 21η και 24η Ιουλίου 2017.

Αποτελέσματα

Τι επίπτωση υπολογίζετε ότι θα επιφέρουν στον συνολικό τζίρο του μηνός Ιουλίου, τα γεγονότα που συνέβησαν στις 17 Ιουλίου 2017 ;

Το 44,2% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, υπολογίζουν ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στις 17 Ιουλίου, θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό άνω του 10%.
Το 11,6% των ερωτηθέντων, υπολογίζουν ότι τα γεγονότα, θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου, σε ποσοστό 5-10%.
Το 14% των ερωτηθέντων, υπολογίζουν ότι τα γεγονότα, θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου, σε ποσοστό 1-5%.
Το 16,3% των ερωτηθέντων, υπολογίζουν ότι τα γεγονότα, δεν θα επηρεάσουν τον τζίρο του Ιουλίου.

Τέλος, το 14% των ερωτηθέντων δεν απάντησαν ή είπαν πως δεν γνωρίζουν.

Οι πλειοψηφία των εμπόρων της οδού Ερμού, αν και δεν επιζητούν άνοιγμα των καταστημάτων τους όλες τις Κυριακές του έτους, είναι οι μοναδικοί σε όλη την Ελλάδα, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους, καμία από τις οκτώ (8) παραγωγικές Κυριακές του έτους.

Το ποσοστό των εμπόρων που είναι ασφαλισμένοι

Τα καταστήματα που είναι καλυμμένα έναντι ζημιών, από ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν το 72,1% ενώ το 16,3% , δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ενα ποσοστό 11,6% δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Οι περισσότεροι δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές

Το 45,9% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν ακόμα τι ποσοστό της ζημιάς θα καλυφθεί από την ασφαλιστική τους εταιρεία.
Το 29,7% δεν δικαιούνται αποζημίωση.
Το 10,8% αντιστοιχεί σε ερωτηθέντες που δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Τέλος, παρατηρούμε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό (13,8%), που καταγράφεται και αποδεικνύει ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις που θα αποζημιωθούν είναι ελάχιστες.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν και με τι ποσό θα αποζημιωθούν, γιατί:

-Στην πλειοψηφία το ποσό απαλλαγής που αναφέρεται στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο, είναι πολύ υψηλό και δεν έχουν δυνατότητα αποζημίωσης ή το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί θα καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς.

-Πολλοί εξ αυτών, είναι ασύμφορο να ανταποκριθούν στα τόσο υψηλά ασφάλιστρα για κάλυψη τέτοιων κινδύνων, που οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν, λόγω της θέσης του καταστήματος τους.

-Μόνο όσοι έχουν παλαιά συμβόλαια και δεν έχουν υποστεί στο παρελθόν ζημιές, έχουν μεγάλη πιθανότητα να καλύψουν μεγάλο ποσοστό της ζημιάς.