Μεξικό: Τουλάχιστον επτά φόνοι γυναικών την ημέρα διαπράττονταν κατά μέσον όρο το 2016 | Pagenews.gr
Pagenews Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 11:03

Αυτό σημαίνει πως στο Μεξικό διαπράττονταν κατά μέσον όρο πάνω από επτά φόνοι γυναικών κάθε μέρα στη χώρα αυτή, αποκαλύπτει μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΟΗΕ και η μεξικανική κυβέρνηση.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 18% σε σύγκριση με το 2015, έτος κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 2.324 φόνοι γυναικών.

«Η αύξηση αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά επίσης επειδή σηματοδοτεί μια αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για τα βίαια επεισόδια με θύματα γυναίκες κατά την περίοδο 1985-2016.

Σε μόλις πέντε Πολιτείες του Μεξικού καταγράφηκε το 40,2% των βίαιων επεισοδίων που αποδείχθηκαν μοιραία για τις γυναίκες την περασμένη χρονιά: στην Πολιτεία του Μεξικού (κεντρικά), στην Πολιτεία Γκερέρο (νότια), στην Πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια), στη Βερακρούς (ανατολικά) και στην Πόλη του Μεξικού, γνωστή κι ως Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.

Η Πολιτεία του Μεξικού, που γειτονεύει με την πρωτεύουσα, ήταν αυτή όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι φόνοι γυναικών το 2016 (421).

Στην μελέτη διευκρινίζεται ότι «τα μισά θύματα ήταν από 15 ως 35 ετών».

Μια σημαντική διάκριση με τα βίαια εγκλήματα θύματα των οποίων πέφτουν άνδρες είναι ότι οι φόνοι των γυναικών χαρακτηρίζονται συνήθως από «πιο απάνθρωπες» μεθόδους, όπως η χρήση μαχαιριών ή η πρόκληση θανάτου από ασφυξία.

Αυτό υποδεικνύει ότι «το πολιτισμικό πρότυπο της απαξίωσης των γυναικών», η πρόσληψή τους ως «αντικειμένων μιας χρήσης» είναι κάτι «που δεν έχει αλλάξει», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η βία εναντίον των γυναικών και των μικρών κοριτσιών, η οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, διαπράττεται συχνότερα για να διατηρείται και να αναπαράγεται η πειθαρχία και η υποταγή στις σχέσεις εξουσίας», εκτιμούν επίσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης απευθύνουν έκκληση στις αρχές να κάνουν βαθύτερη έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν γυναίκες δολοφονούνται απλούστατα «επειδή είναι γυναίκες», ή εξαιτίας άλλων κινήτρων.

Tags: