Διεθνή

Απελευθερώθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μετά από μήνες κράτησης

Απελευθερώθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μετά από μήνες κράτησης
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου του 2017 κατηγορούμενος για διαφθορά, αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Reuters και άλλα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ένα βίντεο του Reuters, που κατεγράφη λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωσή του, ο Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ ανέφερε στον δημοσιογράφο: "Δεν υπάρχουν κατηγορίες. Μόνο μια… συζήτηση με την κυβέρνηση. Να είστε σίγουροι πως πρόκειται για μια καθαρή διαδικασία και αυτήν τη στιγμή συζητάμε με την κυβέρνηση ορισμένα θέματα τα οποία όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω λόγω του εμπιστευτικού τους χαρακτήρα".

Πηγή με γνώση της διαδικασίας μεταξύ του Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ και της κυβέρνησης είπε στο Forbes πως ο πρίγκιπας έχει παραιτηθεί σχεδόν από όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, και όταν θα ταξιδεύει στο εξωτερικό θα συνοδεύεται από κάποιον που θα έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας. Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψει, θα του επιβληθούν διώξεις.

Εκπρόσωπος του επιχειρηματία δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ κύκλοι της σαουδαραβικής πρεσβείας απάντησαν πως δεν έχουν πληροφορίες για συγκεκριμένους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Σ. Αραβίας.

Ο πρίγκιπας είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το Forbes εκτιμούσε την καθαρή αξία της περιουσίας του στα 17,4 δισ. δολ., με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχεται από το 95% που κατέχει στην εταιρεία Kingdom Holiding, η οποία συμμετέχει σε εταιρείες όπως το Twitter και η Citigroup. Αν και με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρίγκιπας θα χάσει τα δικαιώματά του, κανείς δεν γνωρίζει για το αν θα αλλάξει και η ιδιοκτησία της εταιρείας. Προς το παρόν, στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας ο Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ παραμένει κάτοχος του 95% της Kingdom Holding.

Εκτός από την Kingdom Holding, ο πρίγκιπας είναι ιδιοκτήτης εταιρειών με ακίνητα, ενώ διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ είχε συλληφθεί μαζί με άλλους Σαουδάραβες πρίγκιπες και επιχειρηματίες στις 4 Νοεμβρίου 2017, και βρισκόταν υπό κράτηση στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ. Όπως έγινε γνωστό, αρκετοί από τους συλληφθέντες πλήρωσαν αμοιβές, σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν το 1 δισ. δολ., και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ήλπιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκεντρώσει 100 δισ. δολ. από το πρόγραμμα συλλήψεων που διεξήγαγε. Οι κατηγορίες που βάρυναν τον καθένα ξεχωριστά από όσους συνελήφθησαν, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments