ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προυπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 19:30

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊμ, οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιανουαρίου θα επιταχύνουν μεν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Πρόσθεσε, δε, ότι πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Το ΔΝΤ, διευκρίνισε ο Μάρεϊ, παραμένει σταθερό στην απαίτησή του για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.  

Ο Μάρεϊ διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα σε 10 χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».

Πάντως σε γενικές γραμμές ο κ. Μάρει εμφανίστηκε πολύ φειδωλός στις απαντήσεις του και πέραν των λακωνικών δηλώσεω του, απέφυγε και πολλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει της δηλώσεις Λαγκάρντ για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και τις παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες.

TAGS: