Κατερίνα Παπανάτσιου: Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού | Pagenews.gr
Pagenews Team 17 Απριλίου 2018, 12:25 17 Απριλίου 2018, 12:25

Η κα Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που διεξάγεται στη Ρόδο, οι ακτές μας είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» των νησιών μας, επισημαίνοντας ότι «είναι η πολύτιμη πρώτη ύλη του τουρισμού μας, του δυναμικότερου, ίσως, κλάδου αυτήν την περίοδο.

Στο χέρι μας είναι αυτήν την πρώτη ύλη να την εκμεταλλευτούμε σωστά και με λογική χρήση. Δεν πρέπει αυτό το κεφάλαιο να το απαξιώσουμε με την υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια πρέπει παράλληλα να διαφυλάξουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας. Αυτές είναι οι δύο πολιτικές μας προτεραιότητες πάνω στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όπως ανακοίνωσε, «μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια».

Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική.

«Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο του αιγιαλού, που κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις που προανέφερα, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.

Θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η τοπική αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

«Η εμπειρία που είχαμε μέχρι τώρα ήταν ότι η απόλυτη απαγόρευση δημιουργούσε έδαφος για αυθαιρεσία και ανομία. Θέλουμε να υπάρχει τάξη και ίσοι όροι για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Και βέβαια θα απαιτήσουμε συμμόρφωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της κοινής χρήσης και της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η υφυπουργός σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που μένουν ανεκμετάλλευτα και απαξιώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, «αξιοποιούμε ακίνητα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Handelsblatt: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει στο ΔΝΤ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!
Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον ΙΙ: Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Στις ΗΠΑ για επαφές με επενδυτές

Ετικέτες: