Συνεντεύξεις

Η Νικολέττα Γκαρέτσου στο www.pagenews.gr

Η Νικολέττα Γκαρέτσου στο www.pagenews.gr
Η Νικολέττα Γκαρέτσου μιλά αποκλειστικά στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη.

Πριν λίγες μέρες συνάντησα τη Νικολέττα Γκαρέτσου. Μια κοπέλα δυναμική, κεφάτη και γεμάτη όνειρα. Είχε γυρίσει μόλις από το πεζοπορικό της ταξίδι στην Κρήτη, που πραγματοποίησε μαζί με τον Δημοσθένη Καραμούζα. Στόχος, να καλύψουν όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν, μόνο με τα πόδια! Μέσα από το Ε4 της Κρήτης κάλυψαν 280 χιλιόμετρα, επιστρέφοντας γεμάτοι εμπειρίες και υλικό με το οποίο έφτιαξαν ένα τρέηλερ. Τα υπόλοιπα 200 χιλιόμετρα θα τα καλύψουν τον Αύγουστο. Ενώ στόχος τους, να κυκλοφορήσουν ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο θα περιγράφεται όλη η καθημερινότητα ενός τέτοιου πεζοπορικού ταξιδιού. Θα αναδεικνύονται οι ομορφιές της Κρήτης και της Ελλάδας. Και θα παρακινεί τον θεατή να βγεί έξω, και να γίνει ένα με τη φύση…

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη.

Νικολέττα, πες μας δυο λόγια για σένα.

Είμαι 29 χρονών. Έχω τελειώσει Νομική Αθηνών, αλλά ποτέ δεν ονειρευόμουν να ασχοληθώ με τα Νομικά. Όνειρο μου να υπηρετήσω τον αθλητισμό, ως αθλητικογράφος. Κάνω λοιπόν τα πρώτα μου βήματα στην αθλητικογραφία. Μεγάλος μου έρωτας και όλη μου η ζωή ο αθλητισμός. Έχω πάρει δεύτερη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ζιου-ζιτσου, με το οποίο ασχολήθηκα 16 χρόνια. 

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη φύση;

Από πολύ μικρή ηλικία με προέτρεψαν οι γονείς μου να δοκιμάσω σκι βουνού, σκι θαλάσσης και αργότερα θυμάμαι τον μπαμπά να με παίρνει μαζί του σε μεγάλες διαδρομές στο βουνό. Όταν πλέον έγινα 18 και μπορούσα να φεύγω εκδρομές μόνη, επέλεγα πάντα μέρη οπού να μπορούσα να περπατήσω, να γίνω ένα με τη φύση. Έτσι λοιπόν οι πεζοπορίες καθιερώθηκαν, τα ταξίδια και οι εκδρομές τέτοιου είδους αυξήθηκαν.

Πώς προέκυψε η προσπάθεια για το ντοκιμαντέρ CRETA480;

Φέτος γνώρισα για καλή μου τύχη τον Δημοσθένη Καραμούζα. Δέσαμε αμέσως, γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Αν και δεν γνωριζόμαστε καιρό πλέον έχουμε αδελφική σχέση. Μια μέρα λοιπόν του είπα « Δεν πάμε να διασχίσουμε το Ε4 της Κρήτης» και εκείνος χωρίς σκέψη έγνεψε καταφατικά. Μια εβδομάδα μετά ήμασταν στα Χανιά από όπου και ξεκινούσε το πεζοπορικό μας ταξίδι. Στόχος μας ήταν σε πρώτη φάση να γυρίσουμε πίσω με όσο περισσότερο υλικό μπορούμε, να δούμε τις δυσκολίες που κρύβει ένα τέτοιο ταξίδι. Και να δούμε τον Αύγουστο που θα πάμε για το υπόλοιπο κομμάτι τι όντως θα χρειαστούμε. Θέλουμε μέσα από όλη αυτήν την προσπάθεια να αναδείξουμε τον Ελληνικό Τόπο ο οποίος είναι Ιερός, και να φέρουμε τον Έλληνα πιο κοντά στη φύση.

Τι διαδρομή ακολουθήσατε και τι στόχο έχετε για τον Αύγουστο;

Το Ε4 είναι ένα Μονοπάτι Μεγάλων Αποστάσεων, το οποίο συνδέει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Φτάνει και στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα και στην Κρήτη. Ξεκινάει από Ελαφονήσι και καταλήγει Κάτω Ζάκρος. Μπορείς να ξεκινήσεις από όποια πλευρά θέλεις. Εμείς ξεκινήσαμε από Ελαφονήσι, για να καταλήξουμε 12 μέρες μετά Ρέθυμνο. Μετά από εκεί κινηθήκαμε προς Ιεράπετρα. Είχαμε σκοπό να καλύψουμε όσο μεγαλύτερη απόσταση αντέξουμε. Τελικά καταφέραμε να περπατήσουμε 280 χιλιόμετρα. Μας απομένουν άλλα 200 για να τελειώσουμε το Μονοπάτι. Μέσα σε αυτά τα 200 συμπεριλαμβάνεται και ο Ψιλορείτης, ένα κομμάτι από τα Λευκά όρη, και μετά παραθαλάσσιες διαδρομές προς Κάτω Ζάκρος.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Πάρα πολλές! Δεν το είχαμε σχεδιάσει καλά. Τα σακίδια μας ήταν πολύ βαριά για τις διαδρομές που κάναμε. Τα πόδια μου άνοιξαν από τη δεύτερη μέρα, ενώ ο Δημοσθένης είχε μεγάλο αυχενικό πρόβλημα, από το βάρος του σακιδίου. Πολλές νύχτες δεν είχαμε φαγητό, ενώ μεγάλο θέμα ήταν το οικονομικό. Διότι ξοδέψαμε στην αρχή άσκοπα κάποια χρήματα με αποτέλεσμα τις τελευταίες και πιο δύσκολες μέρες να μετράμε ψιλά.

Τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ;

Ναι. Τον Αύγουστο θα επιστρέψουμε πιο οργανωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Μαζί μας θα έρθει και οπερατέρ, η Αναστασία Πυροβολάκη, η οποία μας έφτιαξε και το τρέιλερ. Θα περπατήσουμε παρέα τα υπόλοιπα 200 χιλιόμετρα. Θα τα κινηματογραφήσουμε όλα, τις δυσκολίες, τη φύση, την Ευλογημένη Κρήτη. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο τι όμορφο συναίσθημα είναι να ξυπνάς στη φύση. Να ζεις με απλότητα και να χαίρεσαι με απλά πραγματάκια. Γινόμαστε δυστυχισμένοι επειδή δεν καταλαβαίνουμε ότι με απλές δραστηριότητες μπορούμε να γεμίσουμε ψυχικά. Ας πούμε μια διαδρομή μέσα στο δάσος ή σε ένα βουνό σου δίνει αποθέματα να αντέξεις την σκληρή καθημερινότητα.

Για να κάνετε αυτό το ταξίδι είχατε κάνει προπόνηση με το Δημοσθένη;

Τόσο ο Δημοσθένης όσο και εγώ αθλούμαστε σε καθημερινή βάση. Εγώ κάνω πυγμαχία ενώ τα Σαββατοκύριακα σίγουρα θα κάνω μια πεζοπορική διαδρομή 8-10 χιλιομέτρων. Ενώ ο Δημοσθένης τρέχει 10-20 χιλιόμετρα τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι ένα ταξίδι πεζοπορίας που έχει αρκετή ανηφόρα, όπως συμβαίνει στην Κρήτη χρειάζεται μια Χ φυσική κατάσταση. Για το καλοκαίρι θα προπονηθούμε λίγο περισσότερο στο τρέξιμο και σε μεγάλες αποστάσεις περπατήματος ώστε να συνηθίσει το σώμα.

Τι κερδίσατε μέσα από τις πρώτες 15 μέρες στην Κρήτη;

Πάρα πολλά. Εφόδια ψυχικά που δεν τα αλλάζω με τίποτα. Όταν έχεις να περπατήσεις 8 με 12 ώρες τη μέρα, δεν θα κουβεντιάζεις διαρκώς με τον περπατητή που έχεις δίπλα σου. Οπότε τις ώρες που δεν μιλούσαμε σκεφτόμασταν, κουβεντιάζαμε με τους εαυτούς μας. Είναι σπουδαίο συναίσθημα. Να ξεκινάς μια διαδρομή το πρωί και το βράδυ μετά από 25 χιλιόμετρα όταν φτάνεις στον προορισμό να έχεις λύσει ένα πρόβλημα που σε απασχολούσε, απλά κουβεντιάζοντας με εσένα. Πέρα από αυτό είδαμε τόσα όμορφα μέρη και μιλήσαμε με ανθρώπους τόσο καλοσυνάτους. Πρέπει να περπατήσαμε πάνω από 35 χωριά σε 15 μέρες.

Γιατί κάποιος να περιμένει να δει το CRETA480;

Θα ταξιδέψει στην ομορφιά της Κρήτης μαζί μας! Θα δει μυστικά του τόπου. Πέρα από αυτό θα δει τι συμβαίνει σε ένα πεζοπορικό ταξίδι. Και σίγουρα θα καταλάβει ότι εκεί που εγκαταλείπουν οι σωματικές δυνάμεις, η ψυχή πάντα έχει να δώσει πολλά!

Που αποσκοπεί αυτό το προτζεκτ;

Στο να δώσουμε κίνητρο στον Έλληνα να ασχοληθεί παραπάνω με τη φύση. Στο Μονοπάτι συναντήσαμε 10 άτομα τις 15 μέρες όλοι τους Ξένοι. Γερμανοί, Γάλλοι. Ό άλλος ήρθε από τον Καναδά για να περπατήσει την Κρήτη. Ο τουρισμός είναι τα βαρύ μας πυροβολικό. Πρέπει να αναδείξουμε τα τοπία, την άγρια ομορφιά. Στο εξωτερικό διψάνε για τέτοια. Οι ξένοι κανονίζουν μήνες πριν να επισκεφτούν την Ελλάδα για να την περπατήσουν, να μείνουν σε σκηνή, να γίνουν ένα με τον Τόπο. Πρέπει να αναδείξουμε την Πατρίδα μας. Ένας τόπος τόσο αγνός, πρέπει να βγει προς τα έξω.

Πώς θα το προωθήσετε το CRETA480;

Έχουμε ξεκινήσει και δείχνουμε το τρέιλερ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ενδιαφερθεί να βοηθήσουν στο ταξίδι του Αυγούστου. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Είτε οικονομικά, είτε με παροχή κάποιου εξοπλισμού ή τροφίμων. Το εκτιμάμε πολύ αυτό. Μετά από κει και πέρα αφού γίνει το δεύτερο κομμάτι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ και θα δούμε πως και που θα το χρησιμοποιήσουμε. Σίγουρα θα θέλαμε να προβληθεί σε κάποιο Φεστιβάλ. Το λέω από την αρχή και εγώ και ο Δημοσθένης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να το δει κόσμος, ξένοι και Έλληνες και να μπουν στην διαδικασία να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους. Φυσικά όμως θέλουμε να προβάλουμε και τον τόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments