Συνεντεύξεις

Κοραλία Τσόγκα – Θωμάς Βούλγαρης: Μιλούν στο pagenews.gr για την παράσταση η “Αναζήτηση”

Κοραλία Τσόγκα – Θωμάς Βούλγαρης: Μιλούν στο pagenews.gr για την παράσταση η “Αναζήτηση”
Η Κοραλία Τσόγκα και ο Θωμάς Βούλγαρης μιλούν σε κοινή συνέντευξη στο pagenews.gr για την παράσταση "Αναζήτηση", στην οποία υποδύονται δύο πρόσωπα σε σχέση αιμομιξίας.

Το Θέατρο Πρόβα εντάσσει στο ρεπερτόριο της καινούριας σεζόν το καινούριο-άπαιχτο κι ανέκδοτο, έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη. Η «Αναζήτηση» -όπως είναι ο τίτλος του- έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές την Κοραλία Τσόγκα και τον Θωμά Βούλγαρη. Οι δύο πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη υποδύονται δύο πρόσωπα σε σχέση αιμομιξίας. Ήρωες μιας κωμωδίας με τραγικό πυρήνα.

Η «Αναζήτηση» είναι μια κωμωδία. Χωρά όμως το γέλιο σε μια ιστορία που σχετίζεται μ’ ένα θέμα σκληρό, ταμπού, όπως αυτό της αιμομιξίας;

Μα ακριβώς αυτό είναι που θα οδηγήσει τον θεατή στη βαθιά κατανόηση του προβλήματος. Άλλωστε, οι δύο ήρωες -ένας άντρας και μια γυναίκα- δε νιώθουν καμία ενοχή.

Η φύση τους χρησιμοποιεί, παίρνοντας εκδίκηση για το αφύσικο της άγριας καθημερινότητας που βιώνει ο άνθρωπος προκειμένου να ενταχθεί, να επιβιώσει, ν’ ανελιχθεί ή να βρεθεί στο περιθώριο.

Με όπλο, εν αγνοία τους, το τερατώδες οι δύο ήρωες δυναμιτίζουν όσα οι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές επιβάλουν στην αδιέξοδη ρουτίνα των ισορροπιών, στο ζητούμενο για ανθρώπινη ζωή.

Τι μπορεί να μείνει ή να ξαναγεννηθεί μετά την καταστροφή; Ίσως η ανθρωπιά σ’ ένα μέλλοντα κόσμο…

Κοραλία Τσόγκα

Συστήστε μας την ηρωίδα που υποδύεστε. Ποια είναι τα δομικά στοιχεία του χαρακτήρα της;

Υποδύομαι την Λίτσα. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, νοικοκυρά και σύζυγό του Τζίμη.

Κατά τα φαινόμενα μια ήσυχη οικογένεια που όμως κρύβεται και κρύβει ένα μυστικό.

Η Λίτσα έχει μία δική της λογική που καταλήγει να είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ζευγαριού.

H «Αναζήτηση» είναι ένα σκληρό έργο, δοσμένο με τα εργαλεία της κωμωδίας. Πόση δύναμη έχει κατά τη γνώμη σας το χιούμορ;

Πολλή και ισχυρή. Είναι τεράστιο όπλο το χιούμορ. Μέσα από το πρίσμα του αστείου περνάνε πιο εύκολα οι ανατρεπτικές απόψεις των δύο ηρώων.

Επίσης, αποτελεί ένα καινοτόμο τρόπο να συστηθεί στο κοινό αυτό το ζευγάρι που ζει μέσα σε ένα κοινωνικά «απαγορευμένο» πλαίσιο.

Οι ήρωες εμπλέκονται σε μια σχέση αιμομιξίας, όμως οι ίδιοι δεν αισθάνονται ένοχοι. Τι τους οδήγησε να είναι θύματα κι επαναστάτες μαζί;

Δεν αισθάνονται ένοχοι γιατί έτσι όπως τους καθοδήγησε η ζωή δεν είχαν άλλη επιλογή.

Δεν νομίζω ότι είναι θύματα ούτε ότι βλέπουν την σχέση τους σαν επανάσταση.

Δεν την διατυμπανίζουν για αυτό και μέχρι τη στιγμή που τους συναντάει ο θεατής έχει παραμείνει άφθαρτη, το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να περνάνε καλά μαζί.

Τι συμβολίζει η μεταξύ τους σχέση;

Την άνευ όρων αποδοχή, έτσι πιστεύω. Όμως δεν είναι αποκλειστικά αυτό και μόνο.

Ο θεατής τους συναντά σε μια καμπή της σχέσης, αλλά η αιτία δεν είναι η αιμομιξία.

Κι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς ανταπεξέρχονται στην ανατροπή και στα διλήμματα.

Θωμάς Βούλγαρης

Συστήστε μας τον ήρωα που υποδύεστε. Ποια είναι τα δομικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Ο Τζίμης είναι ένα τραυματισμένο πλάσμα που έχει όμως αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία.

Ένας ουσιαστικά ευγενής άνθρωπος, με ιδιαίτερα τονισμένη την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στα οικεία του πρόσωπα, αίσθηση που υπερασπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, όσο κι αν τον βαραίνει. Αν έπρεπε να τον χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη, θα έλεγα πως ο Τζίμης είναι ένας αληθινός κύριος.

Τι οδήγησε τους δύο ήρωες να αναπτύξουν αυτή τη σχέση;

Η μοίρα. Και το στενό κοινωνικό τους πλαίσιο. Δεν θα ‘θελα να πω περισσότερα. Φοβάμαι πως θ’ αποκαλύψουμε πολλά στοιχεία του έργου.

Τι βαραίνει περισσότερο την απόφαση τους, τα βιώματα, η μοίρα;

Θα έλεγα και τα δύο. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, βαθύτερο. Είναι δυο άνθρωποι που ταιριάζουν.

Βρίσκονται μαζί γιατί μπορούν να είναι καλά ο ένας με τον άλλο, θα τολμούσα να πω, γιατί έτσι αισθάνονται πιο ολοκληρωμένοι.

Οι δυο τους γίνονται άθελά τους επαναστάτες. Τι είναι αυτό που πρεσβεύουν και διεκδικούν χωρίς καν να το γνωρίζουν;

Δεν θα έλεγα πως είναι επαναστάτες.

Ούτε ηθελημένα, ούτε άθελα. Δυο απλοί, φιλήσυχοι άνθρωποι είναι που δέθηκαν μέσα από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας και αποφάσισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να το αντιμετωπίσουν μαζί. Το μόνο που διεκδικούν -και το γνωρίζουν- είναι το δικαίωμα να μπορούν να ζουν ήρεμα και, όπως λέει και η «Λίτσα» στο έργο, «με μέτρο και αξιοπρεπώς».

Ταυτότητα παράστασης «Η Αναζήτηση» του Παναγιώτη Μέντη

Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης Πρωταγωνιστούν: Κοραλία Τσόγκα, Θωμάς Βούλγαρης Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου – έως 16/11/18 Θέατρο Πρόβα: Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ.: 210 8818326 Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:00 Διάρκεια: 60 λεπτά Είσοδος: 15 €, προπώληση 8 € Αγορά εισιτηρίων: Από το ταμείο του θεάτρου και το www.viva.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments