Συνεντεύξεις

Δέσποινα Μαραγκουδάκη: “Στη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού βρήκα την αλήθεια και το φως”

Δέσποινα Μαραγκουδάκη: “Στη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού βρήκα την αλήθεια και το φως”
Η Δέσποινα Μαραγκουδάκη μιλά στο pagenews.gr για την παράσταση το «Μωρό των 5 αισθήσεων», για το παιδικό θέατρο και πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό καθώς και για όλα όσα κάνει στον ελεύθερο χρόνο της.

Με αφορμή την παιδική βιωματική παράσταση «Το Μωρό των 5 Αισθήσεων», που παίζεται στο θέατρο Αργώ το pagenews.gr μίλησε με τη σκηνοθέτη και ηθοποιό της παράστασης, κ. Δέσποινα Μαραγκουδάκη.

Τι είναι το Μωρό των 5 Αισθήσεων;

Είναι μια βιωματική παράσταση – παιχνίδι για γονείς και βρέφη.

Μέσα από το όνειρο μια κούκλας αναζητούμε τον πιστό της φίλο τον γαβ,γαβ,γαβ. Θα ακούσουμε ήχους που μας οδηγούν στην θάλασσα, θα νιώσουμε στο χεράκι μας τις σταγόνες τις βροχής, θα δούμε ένα πουλί να πετά και θα αφουγκραστούμε το κελαΐδισμά του.

Αλλά και θα ψάξουμε, αγγίξουμε, χαϊδέψουμε ένα σωρό διαφορετικές υφές ψάχνοντας τον γαβ, περπατώντας στο πελώριο μονοπάτι της αφής με τα γυμνά ποδαράκια μας. Θα πάρουμε στα χέρια μας μουσικά όργανα και θα τα κινήσουμε-παίξουμε παρέα με την Μαμά και τον Μπαμπά. Θα μυρίσουμε γνωστές και αγαπημένες μυρωδιές.

Οι μεγάλοι θα θυμηθούν αγαπημένα πρόσωπα και στιγμές και οι μικροί μας φίλοι θα οσφριστούν νέες εμπειρίες.

Είναι μια πρώτη εμπειρία στον χώρο του θεάτρου για τους πολύ μικρούς μας φίλους που για πρώτη φορά πηγαίνουν στο θέατρο. Δίνουμε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ενεργοποιήσουν τις 5 αισθήσεις τους και να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία.

Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;

  • Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη
  • Μουσική επιμέλεια & τραγούδι παράστασης : Μαρία Μπεθάνη
  • Ειδικές κατασκευές : Ιφιγένεια Κωφού
  • Κοστούμια : Ελευθερία Μπέμπελου
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια : Βασίλης Χαλακατεβάκης
  • Φωτογραφίες – Video : Γιάννης Αδρίμης
  • Παίζουν: Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Αφροδίτη Κορέτση, Ειρήνη Παπαχρήστου

https://argotheater.gr/portfolio/to-mwro-twn-5-aisthisewn/

Γιατί λέτε Βιωματική και όχι Διαδραστική παράσταση;

‘Όλες οι παραστάσεις της εταιρείας Χρόνος Δράσεις πολιτισμού έχουν τον χαρακτηρισμό βιωματική. Επιδιώκουμε στις παραστάσεις μας οι θεατές να βιώνουν την ιστορία, να την ζουν με ένα διαφορετικό τρόπο, όχι απλά να παρακολουθούν και ίσως να συμμετέχουν λεκτικά σε κάποια σημεία της δράσης.

Θέλουμε πάντα να καλλιεργείτε μια στενή σχέση με τους ήρωες και αυτό που τους συμβαίνει επί σκηνής. Στο μωρό των 5 Αισθήσεων η κούκλα μας ξυπνάει και ψάχνει τον αγαπημένο της φίλο, ένα μικρό λούτρινο σκυλάκι και τον ψάχνει μέσα από τα χρωματιστά παράθυρα, προσπαθεί να τον βρει ψάχνοντας την μυρωδιά του στο χώρο, τον ψάχνει στα απλωμένα ρούχα, παντού. Όπως η κούκλα μας αισθάνεται , έτσι θέλουμε και οι θεατές να αισθανθούν και να αναζητήσουν. Και έτσι όλοι μαζί με όλες τις αισθήσεις μας ξεκινάμε αυτή την αναζήτηση.

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές από 6 μηνών έως 3.5 χρόνων πώς αντιδρούν;

Η δημιουργία και η έμπνευση αυτής της παράστασης είναι αποτέλεσμα πολύχρονης δουλείας και εμπειρίας με αυτήν την ηλικία.

Μέσω των προσωπικών μου ομάδων θεατρικού παιχνιδιού, ξέρω πως όλα τα ερεθίσματα και η διαδοχή τους είναι σε αρκετά σωστή θέση, ώστε τα παιδιά να είναι ήρεμα στην παράσταση αλλά και με την διάθεση εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης , κάτι που το επιδιώκουμε. Οπότε οι αντιδράσεις είναι συγκινητικές.

Όταν είσαι παρόν στις πρώτες κατακτήσεις του ανθρώπου, νιώθεις πραγματικά συναισθηματικά πλήρης.

Ποτέ και πού παρουσιάζεται η παράσταση;

Η παράσταση αυτή παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά και φέτος φιλοξενείτε στο Θέατρο Αργώ στην οδό Ελευσίνιων κοντά στη στάση του μετρό Μεταξουργείο.

Κάθε Σάββατο στις 12:00, για περιορισμένο αριθμό θεατών λόγω της ιδιαιτερότητας της ηλικίας των μικρών θεατών.

Οπότε πρέπει να ενημερώσουμε τους υποψήφιους θεατές πως πρέπει εγκαίρως να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους η να κάνουνε την κράτησή τους στο θέατρο για να μην ταλαιπωρηθούν.

Η εταιρεία Χρόνος με τί άλλο ασχολείται;

Η εταιρεία Χρόνος-Δράσεις πολιτισμού στηρίζετε σε δύο σταθερούς πυλώνες και οι δύο τους συνδέονται μεταξύ τους με την θεατρική τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.

Ο ένας μας πυλώνας ασχολείται αποκλειστικά με το παιδί.

Αυτή την στιγμή υλοποιούμε 22 εκπαιδευτικά και εποχιακά βιωματικά προγράμματα και παραστάσεις , με διδακτικό αντικείμενο, τα οποία απευθύνονται σε βρέφη, παιδιά και εφήβους και σε αυτό το κομμάτι έχω την ευθύνη στην δημιουργία και υλοποίηση του όλου προγραμματισμού.

Μας βοηθάει οργανωτικά και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση-επιμέλεια ο Βασίλης Χαλακατεβάκης με την πολύχρονη εμπειρία του.

Ταυτόχρονα αυτός έχει την ευθύνη για τον δεύτερο βασικό πυλώνα υλοποίησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας, που είναι η οργάνωση παραστάσεων στα θέατρα και με θέματα που αφορούν και τα παιδιά, αλλά κυρίως με μεγάλες παραγωγές που απευθύνονται και σε ενήλικες και που παρουσιάζονται σε όλα τα μεγάλα θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας και τελευταία και κάποιες συμμετοχές στο εξωτερικό.

Πώς αποφασίσατε και ασχοληθήκατε με το παιδικό θέατρο;

Οι Βασικές μου σπουδές είναι βρεφονηπιαγωγός και Ηθοποιός. Όμως μέσα από την αναζήτηση αυτών των δύο ιδιοτήτων ανακάλυψα το θεατρικό παιχνίδι. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην παιδαγωγική θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού του θεάτρου της Ημέρας.

Στη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού βρήκα πραγματικά, αυτό που ως ηθοποιοί αναζητάμε. «Την αλήθεια και το φώς».

Έτσι αποφάσισα να μείνω σταθερή περισσότερο σε αυτά τα δύο και να τα αναζητώ και να τα καλλιεργώ μέσα από τις ομάδες θεατρικού παιχνιδιού παιδιών –εφήβων και ενηλίκων . Με τη καθημερινή μου λοιπόν ενασχόληση παράγεται παρά πολύ υλικό μέσα από το οποίο γεννιέται η ανάγκη να αλλάξει μορφή. Και αυτή η τελική κάθε φορά μορφή γίνεται παράσταση.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Η αλήθεια είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος μου όπως τον καταλαβαίνουμε όλοι είναι περιορισμένος λόγω της φύσης που έχει η εργασία μας.

Βέβαια, δεν επιδιώκω και περισσότερο ελεύθερο χρόνο γιατί η εργασία που κάνω είναι για μένα ένας υπέροχος ελεύθερος χρόνος.

Όμως βρίσκω αρκετό χρόνο για διάβασμα, για περπάτημα και για μικρά και μεγάλα τονωτικά ταξίδια για επανατροφοδότηση και χαλάρωση.

Τι άλλο παρουσιάζετε φέτος;

Μετά την επιτυχία της παράστασης « Ο Φεγγαροσκεπαστής » που παρουσιάστηκε για δυο χρόνια στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης και σε πάρα πολλά σχολεία και Δήμους, συνεχίζουμε με τη καινούρια μας βιωματική παράσταση «Η Λία και η ΤΕΛΕΙΑ» η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο η τελεία του Peter Reynolds. Για την ώρα παρουσιάζεται μεμονωμένα μονάχα σε οργανωμένες παραστάσεις σε κάποιους Δήμους και σχολεία. Την επόμενη χρονιά θα παρουσιαστεί και σε κάποιο θέατρο σε ποιο σταθερή βάση.

Παράλληλα, παρουσιάζουμε και πολλές εποχιακές παραστάσεις όπως «Καλικάντζαρος και Ξωτικό στου Αη Βασίλη το χωριό» «Ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα» κ.λ.π.

Όμως όποιος ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες μας μπορεί να παρακολουθεί και στις ηλεκτρονικές μας σελίδες και να ενημερώνετε και να επικοινωνεί μαζί μας για όποια από αυτή την δραστηριότητα τον αφορά, ή για όποια βοήθεια χρειάζεστε από εμάς:

https://www.xronos-draseis.com/

https://www.facebook.com/groups/274455232751128/

https://www.facebook.com/%CE%A7%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-759942254062411/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments