Lifestyle

Κούλα μ’ ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο… χάρος (vids)

Κούλα μ’ ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο… χάρος (vids)
Το www.pagenews.gr αποχαιρετά τον μεγάλο Στάθη Ψάλτη, που έφυγε από τη ζωή σήμερα αφήνοντας πίσω του δεκάδες ατάκες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές και θα μεγαλώσουν άλλες τόσες.

Εδώ και δεκαετίες χάριζε το γέλιο στους θαυμαστές του μέσα από επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι ατάκες του θα παραμείνουν διαχρονικές μέσα από τις ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει. Όχι άδικα, ο Στάθης Ψάλτης “βαφτίστηκε” από το κοινό ως ο “βασιλιάς του γέλιου”. Αυθόρμητο, γνήσιο, αυθεντικό γέλιο από έναν ηθοποιό που… νομιμοποίησε τη λέξη “μαλάκα” στο θέατρο και την τηλεόραση, χωρίς ποτέ κανένας να τον ψέξει γι’ αυτό. 

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου και μεγάλωσε μέχρι τα 11 του χρόνια όταν και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη δραματική σχολή Μιχαηλίδη μόλις στα 16 του χρόνια και μέχρι να γίνει ηθοποιός έκανε πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα. Ανάμεσά τους και αυτό του ναυτικού.

“Δεν είμαι μόνο εγώ που δούλεψα μικρός. Πάρα πολλά παιδιά σ’ αυτή τη ζωή, από 12-13 χρονών, ξεκινάνε να κάνουνε πάρα πολλές δουλειές. Έτσι, εγώ δεν ξεχωρίζω τον εαυτό μου, είμαι σαν όλα τα παιδιά που δούλεψαν από εκείνη την ηλικία. Δε νομίζω γενικά ότι διαφέρω από τα παιδιά της εποχής εκείνης. Έκανα πολλές δουλειές. Δεν έχει και τόση σημασία να τις ονοματίσω”, θα πει σε συνέντευξή του αναφορικά με τις δουλειές που έκανε. Και θα προσθέσει:

“Όταν έφτασα σε μια ηλικία που άρχισα να ωριμάζω κατά κάποιο τρόπο και ήθελα να κερδίσω τη ζωή από μόνος μου, έφυγα στα καράβια με την υπογραφή του πατέρα μου. Ταξίδεψα δυόμιση χρόνια, γνώρισα πολύ κόσμο, πολλούς χαρακτήρες, πέρασαν από δίπλα μου πολύ άσχημα πράγματα. Εκεί αντιμετώπισα και τη σκληρή και την αγνή πραγματικότητα. Εκεί διαμόρφωσα ένα – θέλω να πιστεύω – πάρα πολύ καλό χαρακτήρα… Για τους άλλους ήταν συγκλονιστικό που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία ταξίδευε με τα καράβια. Για μένα ήταν μια δουλειά. Τίποτα άλλο.

Θα μπορούσα να ταξίδευα και με αεροπλάνα, ως μηχανικός, αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες… Αυτή η δουλειά δεν επηρέασε απλώς το χαρακτήρα μου, τον διαμόρφωσε. Αν και ήταν ήδη αρκετά διαμορφωμένος σε κάποιο βαθμό με πολλά καλά στοιχεία, λόγω της οικογένειάς μου. Στο μεγάλωμα του παιδιού η οικογένεια παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο, και μάλιστα στην ηλικία 6 με 12 ετών. Μεγάλη υπόθεση. Τότε παίρνεις την αγωγή, το ήθος, την αξιοπρέπεια, όλα αυτά τα στοιχεία που αξιοποιείς όταν μεγαλώνεις, ανεξάρτητα από το αν έχεις τύχη ή ατυχία στη ζωή σου”.

Ηθοποιός από τη… μήτρα της μάνας του

Τον πρώτο του γάμο τον έκανε μόλις στα 17 του χρόνια. Χώρισε σχετικά νωρίς, αλλά απ’ αυτό το γάμο απέκτησε την κόρη του.

Ήταν πάντα αντισυμβατικός. Δεν έγινε ποτέ μέρος του συστήματος και δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που δεν έκανε ποτέ πολύ τηλεόραση.

Στο μυαλό όλων ήταν ένας υπέροχος κωμικός, ίσως ο καλύτερος της γενιάς του, αλλά μια συμμετοχή του στη σειρά “Τμήμα ηθών” αποκάλυψε και το ταλέντο του στους δραματικούς ρόλους.

Ο ίδιος δήλωνε πως ήταν ηθοποιός όχι απλά από κούνια, αλλά από την… κοιλιά της μάνας του, η οποία έφυγε πολύ νέα απ’ τη ζωή.

“Εγώ από τη στιγμή που εμφανίστηκα στη μήτρα της μητέρας μου, ήμουνα ένας μικρός, πολύ μικρός ηθοποιός. Μεγαλώνοντας στην κοιλιά της μητέρας μου 9 μήνες, την τυραννούσα γιατί έκανα πάρα πολλές κινήσεις, κάθε τόσο πεταγόταν. Όταν με γέννησε έκλαιγα, γέλαγα, χαμογελούσα, λες και το έκανα επίτηδες.

Μεγαλώνοντας, στα 6 χρόνια μου, ερχόταν ένας περιοδεύων κινηματογράφος στη γειτονιά κι εγώ πήγαινα, έβλεπα την ταινία κι όταν επέστρεφα σπίτι, έπαιρνα ένα τρίκυκλο ποδήλατο, το γύριζα ανάποδα, πέρναγα μια σερπαντίνα από την πρώτη ρόδα μέχρι τη δεύτερη, γύρναγα το πετάλ, έκανα ότι ήταν μηχανή κινηματογράφου, έτρεχα στον τοίχο απέναντι κι έκανα ό,τι είχα δει. Άρα δεν έγινα τυχαία ηθοποιός. Άρα δεν μου ήρθε ξαφνικά. Άρα το είχα από τη μήτρα της μητέρας μου”.

Η απόλυτη ευτυχία στο πλάι της Χριστίνας και οι επιτυχημένες ταινίες

Την απόλυτη ευτυχία τη βρήκε στο πρόσωπο της γυναίκας του Χριστίνας, με την οποία παντρεύτηκε το 2006. Μιλώντας σε συνέντευξη του παλαιότερα είχε δηλώσει: “Η Χριστίνα είναι φίλη μου, αδερφή μου, γκόμενά μου, πεθερά μου, σύντροφός μου και όχι γυναίκα μου. Γιατί αυτό το γυναίκα μου το θεωρώ εγωιστικό και κτητικό, δεν μου αρέσει. Με εμπνέει. Είναι μια ολοκληρωμένη σχέση που φτάνει στην τελειότητα”.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Έχει παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.

Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά Οι έμποροι των εθνών τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

Οι ατάκες του θα μείνουν στην ιστορία

Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένα είδωλο της δεκαετίας του ’80. Οι ταινίες του γνώριζαν τεράστια επιτυχία και οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσεις τις ατάκες «Κούλα πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος» ή «Βασικά καλησπέρα σας» που χάρισαν το γέλιο σε γενιές και γενιές.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα “Στεναχωρήθηκα τώρα, πάω να φάω ένα σουβλάκι με τζατζίκι”. Ή την ατάκα του στον Τσάκωνα, πάνω στη σκηνή του θεάτρου, όταν ο επίσης αείμνηστος Τσάκωνας του είπε: “Μένω άναυδος” κι εκείνος απάντησε “Κι εγώ μένω Άνω Μουδανιά”. Ποιος θα ξεχάσει την ατάκα του στο “Βασικά Καλησπέρα Σας”, “γιατί έχουν της πίτσας τους το χαβά”. Ποιος να ξεχάσει τον Στάθη Ψάλτη, τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων;

Οι ατάκες του τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει το YouTube συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Μιλώντας για τη “χρυσή δεκαετία”

Ο ίδιος έδινε σπάνια συνεντεύξεις και ακόμα σπανιότερα, αναφερόταν στις ταινίες της δεκαετίας του ΄80 που τον καθιέρωσε στο κοινό. 

“Η δεκαετία 83-93 ήταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου, όχι μόνο για μένα αλλά για πάρα πολλά νέα παιδιά. Όσοι επέλεγαν σωστές ταινίες, παρέμειναν και στο θέατρο. Όσοι ήθελαν να κάνουν κινηματογράφο για να κάνουν και δεν πρόσεχαν καθόλου τα σενάρια, δυστυχώς τώρα πια είναι μακριά από το θέατρο.

Αν έχεις δει ταινίες δικές μου, υπάρχουν σε όλες μερικές σκηνές που έχουν μία διαχρονικότητα, όπως εκείνες στο ΙΚΑ ή στην εφορία, για παράδειγμα. Χαλαλούσα πάρα πολλές ώρες στο να διαβάζω το σενάριο και να προσπαθώ να φτιάχνω – με όσο τάλαντο συγγραφικό έχω, που δεν έχω και τίποτα σοβαρό – και να συμπληρώνω το σενάριο του κ. Μιχαηλίδη ή του κ. Δαλιανίδη. Και όλοι μαζί βγάζαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η επιτυχία ποτέ δε με επηρέασε. Θεωρούσα και θεωρώ όλο αυτό μια τέχνη.

Κάνω αυτό που κάνω. Παραμένω αυτός που είμαι. Δεν έχω αλλάξει πουθενά και σε τίποτα. Δεν έχω καμία ιδιαιτερότητα. Δεν έχω καμία διαφορά από τον οποιονδήποτε άλλο απλό άνθρωπο», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2016, στη Popaganda.

H φιλμογραφία του Στάθη Ψάλτη

1990 Ο εραστής Στάθης Μπιρμπιτσόλης1989 Απαγωγή στα τυφλά Στάθης Καραπίδας1989 Και δειλός και τολμηρός Μάρκος Τρέμουλας1989 Ο πανταχού παρών Λάζαρος Λαζάρου1989 Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα Στάθης Ξετρύπης1989 Τρελάδικο πολυτελείας Στάθης Ξετρύπης1988 Ο καβαλάρης των F.M. Stereo Στάθης Παπαστάθης1988 Ακαταμάχητος πιλότος Αλέξης Τόμπρας1988 Ένας αλλά Λέων Στάθης Φρουτάκης1988 Ξενοδοχείο Kastri Τιμόλαος Χατζητιμολάου1988 Ο μεγάλος παραμυθάς Χαρίλαος Καραπαύλος1987 Οι κυβερνήσεις πέφτουνε… αλλά ο Ψάλτης μένει Κάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος1986 Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν Στάθης Τιμόπουλος1986 Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας Ηρακλής Σπίνος1986 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Πίπης Παρλαπίπας1985 Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω Μιχάλης Βίδας1985 Ο ταξιτζής μας Άλκης (τηλεοπτική σειρά)1984 Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ Στάθης1984 Μάντεψε τι κάνω τα βράδια Κοσμάς Παπακοσμάς1983 Καμικάζι αγάπη μου Στάθης Σγουρός1983 Πέστα βρωμόστομε Στάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)1982 Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) Στάθης Κουμπάρης1982 Και ο Πρώτος Ματάκιας Σίμος Αυτιάς1982 Τα σαΐνια Σίσυφος1981 Είσαι στην ΕΟΚ… μάθε για την ΕΟΚ Τηλεπαρουσιάστρια1981 Πάμε γιά καφέ;! «Τσίμπλας»1981 Τα καμάκια Ορφέας1981 Τροχονόμος Βαρβάρα Αχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος1980 Γεύση απο Ελλάδα Συνταξιούχος1980 Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Απόψηλος, υπάλληλος Δήμου1980 Ο παρθενοκυνηγός Μάνος Μπιλάλης1980 Ο ποδόγυρος Ηρακλής1979 Οι φανταρίνες Ανθυπασπιστής-εκπαιδευτής1979 Τα παιδιά της πιάτσας Τηλέμαχος1972 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα Κοσμηματοπώλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments