Διεθνή

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: Στέλνει τρία πλοία στο Αιγαίο – Μετά το “θερμό” επεισόδιο στη Ρόδο

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: Στέλνει τρία πλοία στο Αιγαίο – Μετά το “θερμό” επεισόδιο στη Ρόδο
Η ελληνική ακτοφυλακή έριξε προειδοποιητικές βολές σε φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Έντονη αντίδραση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρώτη ανάρτηση 17:17 – Νεότερη ενημέρωση 22:15

Δημοσίευμα της Hurriyet, επικαλούμενο το CNN Turk, αναφέρει πως η ελληνική ακτοφυλακή έριξε προειδοποιητική βολή σε φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος στις 3 Ιουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, όπως σημειώνει η Hurriyet, πως η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή στο πλοίο που βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Ρόδου. Ωστόσο, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου αρνήθηκε να υπακούσει και ενημέρωσε την τουρκική πλευρά.

Στη συνέχεια, η ακτοφυλακή φέρεται να πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του πλοίου που κατευθυνόταν προς τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν, κυβερνήτης του πλοίο, δήλωσε στο CNN Turk πως υπάρχουν 16 οπές από σφαίρες στο πλοίο.

H επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. 

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Το κλιμακώνει η Τουρκία – Στέλνει τρία πλοία στο Αιγαίο

Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνονται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στο Νότιο Αιγαίο. Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα Τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε, η Τουρκία κλιμακώνει το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς από την ελληνική ακτοφυλακή κατά του φορτηγού πλοίου.

#BREAKING | #Turkey sends 3 boats to south Aegean after Greek boats allegedly open fire on Turkish ship pic.twitter.com/DVWOUSU8Il

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) July 3, 2017

UPDATE: Two Turkish coast guard boats reach scene after Greek coast guard fires shots on Turkish ship https://t.co/z3CfIjUXDu pic.twitter.com/9cyVbfeG5H

— Hürriyet Daily News (@HDNER) July 3, 2017

Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα- Τι αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της Ρόδου, όπου τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ανοίξουν πυρ σε άοπλο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει φορτίο ανάμεσα σε δύο τουρκικά λιμάνια. Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε στο περιστατικό», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το RT.

Η Άγκυρα καταδίκασε τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής, η οποία έδειξε έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, που είναι το πιο βασικό δικαίωμα, όπως αναφέρει.

Ακόμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη συμπεριφορά της Αθήνας, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments