Οικονομία

Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα: Το γερμανικό ρεπορτάζ για τους εφοριακούς με τα μαγιό

Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα: Το γερμανικό ρεπορτάζ για τους εφοριακούς με τα μαγιό
Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα: Γερμανική εφημερίδα εστιάζει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και στην προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να εντοπίσουν τους παραβάτες.

Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα: Εκτενές ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt ασχολείται με ένα από τα πιο “καυτά” ζητήματα που αφορούν το ελληνικό καλοκαίρι. Όχι, δεν πρόκειται για τον ήλιο, τη θάλασσα και τα νησιά μας, αλλά για τα κρούσματα φοροδιαφυγής και τις προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών να πιάσουν στα… πράσα τους παραβάτες. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι επιθεωρητές σκαρφίζονται ευφάνταστους τρόπους ώστε να μην κινήσουν υποψίες. Συγκεκριμένα, η Hamburger Abendblatt τονίζει:

“Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και t-shirt από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις”

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για μερικές από τις ιστορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω των social media, όπως τα 836 ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν τουρίστες στη Μύκονο για μερικά καλαμαράκια: “Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο. Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει το ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt εστιάζοντας στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων”.

Το ρεπορτάζ “κλείνει” με την εξής διαπίστωση: “Η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis το δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικούΑΕΠ”.

Το “πόρισμα” των ελέγχων που έγιναν τον Ιούνιο

Συνολικά τον Ιούνιο ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32%. Εκμετάλλευση ταξί, πλυντήρια αυτοκινήτων και ανθοπωλεία στις πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Στην Κέρκυρα, έξι στους δέκα εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις, ενώ η φοροδιαφυγή στη Σαντορίνη έφθασε στο 56%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν με παραβάσεις πάνω από τους μισούς (55%) και ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος όπου διενεργήθηκαν 159 έλεγχοι με ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα χτύπησε κόκκινο φθάνοντας στο 62%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments