Οικονομία

Airbnb: Φέρνουν προβλήματα στους φοιτητές – Είδος προς εξαφάνιση τα ενοικιαστήρια

Airbnb: Φέρνουν προβλήματα στους φοιτητές – Είδος προς εξαφάνιση τα ενοικιαστήρια
Airbnb: Αυξημένα έως και 30% αναμένεται να είναι φέτος τα ενοίκια σε σχέση με το 2016, για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν κατοικία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Χανιά, περιοχές όπου το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης ανθεί.

Airbnb: Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εκτόξευση στα ύψη των τιμών των ενοικίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καθώς τα περισσότερα ακίνητα διατίθενται πλέον στην πλατφόρμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις και όχι για κλασσική ενοικίαση. Είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός και η προσφορά, που τα εισοδήματα των ιδιοκτητών τύπου Airbnb είναι χαμηλότερα από πέρυσι.

«Πρωταθλήτρια», με τις περισσότερες αγγελίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, είναι η Κρήτη με 22.585 αγγελίες, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αθήνα, με τις μισές καταχωρήσεις (11.355). Ακολουθούν η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος, με την συμπρωτεύουσα να φιγουράρει στη 13η θέση της λίστας, ενώ τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Καβάλα, με 638 αναρτήσεις, σύμφωνα με έρευνα της AirDna.

Αυξημένα έως και 30% αναμένεται να είναι φέτος τα ενοίκια σε σχέση με το 2016, για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν κατοικία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Χανιά, περιοχές όπου το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης ανθεί.

Για το ίδιο θέμα είχε κάνει ρεπορτάζ πριν από λίγες μέρες το One Channel. Σε αυτό αναφερόταν πως πλέον είναι είδος προς… εξαφάνιση τα ενοικιαστήρια στην Αθήνα, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους φοιτητές.

Airbnb: 20.000 αδήλωτα ακίνητα εντοπίστηκαν μέσω διαδικτυακού ελέγχου

Και δεν είναι μόνο πως πλέον οι ιδιοκτήτες προτιμούν να μην νοικιάζουν για πολύ καιρό τα σπίτια τους. Είναι και οι… παρανομίες που υπάρχουν λόγω Airbnb. Περίπου 20.000 ακίνητα ενοικιάζονταν με την ημέρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb χωρίς να έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ).

Αναζητώντας τα αντίστοιχα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εντοπίστηκε ότι ιδιοκτήτες εισέπρατταν μισθώματα χωρίς να το γνωρίζει η ανεξάρτητη αρχή εσόδων. Ο έλεγχος έγινε με ειδικό λογισμικό το οποίο σάρωσε όλες τις μισθώσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιστιλής έχει δώσει ήδη εντολή να σταλούν από την Airbanb τα αναλυτικά στοιχεία των μισθώσεων ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα διαφυγόντα έσοδα . Τα στοιχεία από την πλατφόρμα θα διασταυρωθούν και με τα στοιχεία που έχει ήδη συλλέξει η αρχή για εμβάσματα και πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών από αλλοδαπούς για ενοικίαση των αδήλωτων ακινήτων.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν αντίστοιχοι έλεγχοι και σε άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Booking.com Homeaway). Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 70.000 ακίνητα. Στους ελέγχους των βραχυπρόθεσμών μισθώσεων η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει και 130 ΑΦΜ τα οποία έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους αλλά εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει την συνεργασία με τις φορολογικές αρχές της ΕΕ για τον συντονισμό και την ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments