Ελλάδα

Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση του ιικού φορτίου στην περιοχή

Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση του ιικού φορτίου στην περιοχή
Βόρεια Ελλάδα: Ανησυχία των ειδικών λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων και διασωληνωμένων στην ευρύτερη περιοχή και στην Θεσσαλονίκη.

“Βράζει” η Βόρεια Ελλάδα από κρούσματα, ενώ ως προς το σύστημα υγείας τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν έτι περαιτέρω. Την ίδια ώρα την Πέμπτη, από τα συνολικά 2.984 νέα κρούσματα κορωνοϊού, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να εκθρονίσει την Αττική, καθώς κατέγραψε 589 νέες λοιμώξεις αντί 554 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η εικόνα των λυμάτων στην Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
  • Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στο ζενίθ η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη

Δραματική είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 98% με τον κοροναϊό να «πολιορκεί» την πόλη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ERT3, σήμερα 28/10 έως τις 8 το πρωί, στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, ενώ οι γιατροί απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, να το πράξουν.

Σύμφωνα με το MEGA, χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία του με πλήρεις κλίνες στις ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που αδειάζουν και άλλες κλινικές προκειμένου να διατεθούν για τους ασθενείς με κοροναϊό. Η κλινική «Άγιος Δημήτριος» έδωσε 11 κρεβάτια και αναμένεται να δώσει και την Παθολογική κλινική, ενώ το «Γεώργιος Γεννηματάς» διέθεσε την Παιδιατρική κλινική προκειμένου να γίνει κλινική COVID.

Παυλάκης: Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους

O Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως η πανδημία δεν θα σταματήσει εντός του 2022 και πως τα εμβόλια μόνο δεν αρκούν στην μάχη κατά του κοροναϊού. «Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Όσο τα κρούσματα είναι ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος»

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.

Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».

Βασιλακόπουλος: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού πυροδότησαν την έκρηξη κρουσμάτων

Για την εκτόξευση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Όπως είχε προβλέψει στο παρελθόν ο κ. Βασιλακόπουλος, η φετινή παρέλαση γίνεται με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βάζουν «φρένο» στις παρελάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων. «Το πρόβλημα δεν είναι στις παρελάσεις, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστήμη και τον εμβολιασμό. Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο κοροναϊός καλπάζει.

Συνεισφέρει και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων. Από προσωπική εμπειρία, μόνο τα μισά καταστήματα εστίασης που έχω επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες κάνουν έλεγχο για εμβολιασμό», δήλωσε.

«Η λειτουργία των σχολείων έχει πάει αρκετά καλά με τα τεστ που γίνονται. Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πιο σοβαρό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5 με 11 και σε λίγο διάστημα στις ΗΠΑ τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments