Γυναίκα

Κατρίν Ντενέβ: Αφήστε τους άντρες να “ενοχλούν”

Κατρίν Ντενέβ: Αφήστε τους άντρες να “ενοχλούν”
Με μια ανοικτή επιστολή που συνυπογράφει με άλλες 100 επιφανείς Γαλλίδες και η οποία δημοσιεύεται στη Le Monde η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου, Κατρίν Ντενέβ επιτίθεται κατά των φεμινιστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το #MeToo και το γαλλικό αντίστοιχό του #BalanceTonPorc κατηγορώντας τα ότι εξαπέλυσαν ένα «κύμα πουριτανισμού» .

Ως «κυνήγι μαγισσών» που απειλεί τη σεξουαλική ελευθερία χαρακτηρίζει η Κατρίν Ντενέβ το κύμα «καταγγελιών» για σεξουαλική παρενόχληση κατά ανδρών που ξέσπασε μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν και τα βάζει με πρωτοβουλίες όπως το #MeToo.

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά το να προσπαθήσεις να αποπλανήσεις κάποιον έστω και επίμονα ή αδέξια δεν είναι», αναφέρει η επιστολή, που διχάζει καθώς υιοθετεί μια θέση τολμηρή για ορισμένους και ακραία για άλλους, ενάντια στο ρεύμα της εποχής.

«Άνδρες τιμωρήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ή αποπέμφθηκαν από τις δουλειές τους μόνον και μόνον επειδή άγγιξαν ένα γόνατο ή προσπάθησαν να κλέψουν ένα φιλί».

Οι συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή ισχυρίζονται ότι «μια νόμιμη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή», μετετράπη σε «κυνήγι μαγισσών».

«Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτή η φρενίτιδα… ουσιαστικά βοηθά τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας -θρησκευτικούς εξτρεμιστές και αντιδραστικούς του χειρίστου είδους.

Ως γυναίκες δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον φεμινισμό, ο οποίος πέρα από την καταδίκη της κατάχρησης εξουσίας παίρνει το πρόσωπο του μίσους εναντίον των ανθρώπων και της σεξουαλικότητας», λένε «Οι γυναίκες έχουμε επαρκή επίγνωση ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι από τη φύση της άγρια και επιθετική. Αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα να μην συγχέουμε μια αδέξια προσπάθεια με μια σεξουαλική επίθεση», αναφέρουν αλλού. 

«Το κύμα εκκαθάρισης φαίνεται να μην γνωρίζει κανένα όριο … Λογοκρίνουμε ένα γυμνό του Έγκον Σίλεσε σε μια αφίσα … ζητάμε την ακύρωση μιας ρετροσπεκτίβας των έργων του Ρομάν Πολάνσκι … ένας ακαδημαϊκός βρίσκει το φιλμ «Βlow -up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι μισογυνιστικό και απαράδεκτο»… γράφουν. Και προσθέτουν: «Πάνω απ ‘όλα συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονολιθικός: μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί μιας επαγγελματικής ομάδας και ταυτόχρονα να απολαύσει το να είναι το σεξουαλικό αντικείμενο ενός άνδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι "τσούλα" ούτε άθλια συνεργός της πατριαρχίας….»

Η Ντενέβ είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια τον περασμένο Μάρτιο όταν εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, που καταζητείται στις ΗΠΑ για το βιασμό μιας 13χρονης το 1977. Η ηθοποιός έχει πει σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι πάντοτε έβρισκε «υπερβολική» τη λέξη «βιασμός» υπό τις περιστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments