Ελλάδα

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο δικαστήριο – Καρέ-καρέ η μεταγωγή τους (pics & vid)

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο δικαστήριο – Καρέ-καρέ η μεταγωγή τους (pics & vid)
Τα πρώτα πλάνα και οι φωτογραφίες από τη μεταγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

Επισήμως κρατούμενοι είναι μέχρι να οριστεί δικάσιμος δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τους Τούρκους. Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο εδώλιο και τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Οι δυο στρατιώτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Αδριανούπολης, ενώ νωρίτερα είχαν περάσει από τον στρατιωτικό εισαγγελέα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης απ’ όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για κατασκοπεία. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και η μητέρα ενός εκ των δυο στρατιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατασχεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους, μέχρι να διερευνηθούν. 

Ο Τούρκος δικαστής τους ρώτησε πώς και γιατί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, οι δύο Έλληνες, είπαν στο δικαστήριο ότι ακολουθούσαν τις πατημασιές που βρήκαν, τις φωτογράφησαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους και έχασαν τον προσανατολισμό τους, από τη σφοδρή χιονόπτωση στην περιοχή.

nnn

Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν από τον Ιλχάν Ταχσίν.

Επισήμως κρατούμενοι οι Έλληνες στρατιωτικοί

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι και επίσημα κρατούμενοι μέχρι να οριστεί δικάσιμος, με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητροτόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Άγγελο Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ) ο οποίος απεικονίζεται στην κάτωθι φωτογραφία.

Πεντάγωνο: Δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία οι Ελληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Οι δύο Έλληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πώς έγινε η σύλληψη, τι ακολούθησε

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί , συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Ετσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζουν ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Το περιστατικό

Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν στον Έβρο από Τούρκους. Όπως έγινε γνωστό, δύο στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, καθώς πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, όπως επιβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

nnn

nnn

Πρόκειται για έναν υπολοχαγό και έναν οπλίτη 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ), οι οποίοι αποπροσανατολίστηκαν λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρέθηκαν σε εδάφη της γείτονος. 

nnn

nnn

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος»

nnn

nnn

Της υπόθεσης επιλαμβάνονται οι αρμόδιες Αρχές και είναι διαρκής η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επάνοδο των δύο Ελλήνων. «Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση κλείνοντας.

nnn

nnn

Τι αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

nnn

nnn

Εκτενής αναφορά στο περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

nnn

nnn

Το CNN Turk αναφέρεται στη σύλληψη, κάνοντας λόγο για «βαριά χιονόπτωση» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο Έλληνες τον δρόμο και να μπουν στην Τουρκία. «Η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν την ανάκριση.

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

«Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο», αναφέρει η ιστοσελίδα της Hurriyet που παραθέτει την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

Η Daily Sabah στο άρθρο της έχει τίτλο «Τουρκική περίπολος συλλαμβάνει Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην Τουρκία» και εξηγεί ότι «η ελληνική περίπολος εισήλθε σε τουρκικό έδαφος, όπως λέει ο Ελληνικός Στρατός, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών».

nnn

nnn

Αναφέρει επίσης ότι «το μεγαλύτερος μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή ορίζεται από τον ποταμό Έβρο και έναν φράχτη στο σημείο που υπάρχει ξηρά. Ωστόσο, κάποια σημεία δεν είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα και η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό είναι ένα δάσος κοντά στις Καστανιές».

nnn

nnn

nnn

nnn

«Τα σύνορα εποπτεύονται επισταμένως και από τις δύο χώρες, λόγω της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από το 2015», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Παρότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πολλές φορές οι σχέσεις τους διαταράσσονται για μια σωρεία θεμάτων, όπως τα χωρικά ύδατα και κάποια νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, το Κυπριακό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μειονότητες και στις δύο χώρες, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις».

nnn

nnn

«Δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στην περιοχή του ποταμού Έβρου», γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα Millyet. Και αναφέρει: «Σύμφωνα με τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς, δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του ποταμού Έβρου. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Στρατό, οι δύο Έλληνες έχασαν το δρόμο τους, κάνοντας περιπολία στις Καστανιές του βόρειου Έβρου, και από λάθος πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τους Τούρκους στρατιώτες, που ήταν επίσης σε περιπολία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments