Διεθνή

Spiegel: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν στα τουρκο-συριακά σύνορα

Spiegel: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν στα τουρκο-συριακά σύνορα
Στη δραματική κατάσταση όπου επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». To δημοσίευμα κάνει λόγο για «πυροβολισμούς κατά προσφύγων», ενώ στιγματίζει το γεγονός ότι πλέον «δεν υπάρχει διαφυγή από τη χώρα, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο».

«Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Τουρκία ότι επαναπροωθεί με βίαιο τρόπο Σύρους πρόσφυγες» επισημαίνει αναλυτικά το γερμανικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, το Der Spiegel υπενθυμίζει και τη βοήθεια της Ε.Ε. προς τη γειτονική χώρα, η οποία ανέρχεται στα 80 εκατ., ευρώ και αφορά εξ ολοκλήρου την προστασία των συνόρων.

«Η Ε.Ε. βοηθά την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της για πρόσφυγες. Η Γερμανία και τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. παρείχαν στην κυβέρνηση της Άγκυρας τεχνολογία ασφαλείας και παρακολούθησης» αναφέρει, επικαλούμενο στοιχεία του δικτύου European Investigative Collaborations.

Έτσι -εξηγείται στο δημοσίευμα- οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης IPA της τουρκικής εταιρίας Otokar, προχώρησαν σε έμβασμα ύψους 35,6 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, των αποκαλούμενων Cobra II, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα και στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.

Όπως υπενθυμίζει το «Der Spiegel», τον Μάρτιο του 2016 η Ε.Ε. και η Άγκυρα είχαν συνάψει συμφωνία, βάσει της οποίας οι Ευρωπαίοι καλούνταν να πληρώσουν αρχικά 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα να «συγκρατεί» πρόσφυγες στην χώρα και να τους αποτρέπει από τη συνέχιση του ταξιδιού τους με κατεύθυνση την Ε.Ε. Τα χρήματα θα έπρεπε να κανονικά να δοθούν υπέρ των Σύρων στην Τουρκία, εντούτοις 18 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε ολλανδική εταιρία, η οποία κατασκεύασε έξι σκάφη περιπολίας για την τουρκική ακτοφυλακή.

Και συνεχίζει: Η Τουρκία έχει υψώσει στα σύνορά της με τη Συρία ένα τοίχος. Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν Τούρκους συνοριοφύλακες ότι παρεμποδίζουν με βίαια μέσα τη διαφυγή Σύρων προς την Τουρκία. Πολλοί πρόσφυγες, μάλιστα, δήλωσαν ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από το Σεπτέμβριο έχουν χάσει τουλάχιστον 42 άτομα τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν το συνοριακό τοίχος.

Έως το καλοκαίρι του 2015, τα σύνορα προς την Τουρκία ήταν για τους Σύρους ανοιχτά. Στην Τουρκία έφτασαν 3,5 εκατ. Σύροι πρόσφυγες -περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έκτοτε η Άγκυρα, μεταξύ άλλων και υπό την πίεση της Ε.Ε., έχει κλείσει τις οδούς διαφυγής. Όποιος θέλει να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Συρία, πρέπει τώρα πλέον να πληρώσει πολλά χρήματα ή να ρισκάρει τη ζωή του.

«Με την προσφυγική συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, η κρίση απλώς μετατοπίστηκε: ενώ πνίγονταν λιγότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο -όπου ο αριθμός των σκαφών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ελληνικό έδαφος έχει μειωθεί μετά τη σύναψη της συμφωνίας, τώρα πεθαίνουν στα τουρκο-συριακά σύνορα» καταλήγει το Der Spiegel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments