Πολιτική

Ζάεφ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Τσίπρα

Ζάεφ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Τσίπρα
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ, ΜΙΑ, ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Οχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Αρνητικός στην προοπτική μίας επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.

Αναφερόμενος δε στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι στις 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός της FYROM είχε αναφέρει ότι πιθανή είδηση για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ενδεικτικό ότι «οι διπαραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν αν φθάσουμε σε λύση». 

Σκληρή "γλώσσα" Κοτζιά

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ. 

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: 

«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Ας σταθεί η ΝΔ στο ύψος των περιστάσεων

Τσαβούσογλου: "Yπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η Τουρκία"

Κουμουτσάκος: Τι διαπραγματεύεται επιτέλους η Κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments