Οικονομία

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία – Τα βλέμματα στο χρέος

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία – Τα βλέμματα στο χρέος
Κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία και οι σημαντικές επαφές Τσακαλώτου στις ΗΠΑ.

Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ουάσινγκτον, καθώς εκεί "χτυπά η καρδιά" των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη φορά, ωστόσο αναμένεται να απασχολήσει παρασκηνιακά τους συμμετέχοντες, καθώς η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται πλέον ισχυρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται από τους Ευρωπαίους οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Συγχρόνως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

Οι επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20-21 Απριλίου 2018), στην Ουάσιγκτον.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

08:15 Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.09:00 Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.09:40 Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.12:00 Μάριο Ντράγκιμ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

16:00 Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.16:45 Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. (Σημειώνεται πως οι ώρες είναι τοπικές της Ουάσιγκτον).

Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα»

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα» αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια ομιλίας του στην γνωστό ινστιτούτο της Ουάσινγκτον Peterson Institute.

Περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρθηκε τόσο στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί η Ελλάδα για την επομένη μέρα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Το μήνυμα ότι οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο, κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αποσαφηνίζοντας πως το Ταμείο δεν ζητεί πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν».

Κομισιόν: Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μάριο Σεντένο: Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του ελληνικού προγράμματος

"Πάγο" στα σενάρια περί συζητήσεων για επέκταση του μνημονίου βάζει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σεντένο υποστήριξε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάριο Σεντένο: Δεν έχει γίνει συζήτηση για επέκταση του ελληνικού προγράμματοςΕυκλείδης Τσακαλώτος: Το πρόγραμμα των επαφών του στην ΟυάσινγκτονΚριστίν Λαγκάρντ: Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορέςΤζακ Λιου: Σε καλό δρόμο η υπόθεση του ελληνικού χρέους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments