Αυτοκίνητο

Dacia Duster: Το πιο value for money Crossover της αγοράς (pics)

Dacia Duster: Το πιο value for money Crossover της αγοράς (pics)
Το νέο Dacia Duster κινείται με την ίδια άνεση σε όλα τα οδοστρώματα. Μοντέρνο, στιβαρό και εκθαμβωτικό το νέο Crossover της Dacia ξέρει να εντυπωσιάζει.

Εν έτη 2019 όταν μία οικογένεια σκέφτεται να προχωρήσει σε αγορά αυτοκινήτου, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό τους είναι ένα crossover. Στην Ελλάδα το λέμε και «τζιπάκι», το οποίο αντί για τις off-road δυνατότητες, έχει ως κύριο στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες μιας σύγχρονης αστικής οικογένειας, δηλαδή την εύκολη πρόσβαση, τους χώρους και την οικονομία στο καύσιμο.

Μπορεί σε μερικούς τα Crossover να μοιάζουν πληθωρικά σε σχέση με τα μικρο-μεσαία «κόμπακτ» αυτοκίνητα, όμως στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν λίγο μεγαλύτερο -μπορει σε μερικές περιπτώσεις και τον ίδιο- χώρο στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρως εύχρηστα για την καθημερινή χρήση εντός πόλεως.

Όταν η Renault έριξε την ιδέα στην Dacia για ένα μοντέλο ενός πιο προσιτού SUV, τα γνωστά τώρα Crossover, δεν περίμενε ότι το Duster θα γνωρίσει τέτοια τεράστια επιτυχία. Το μοντέλο αποκαλύφθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2009 και λανσαρίστηκε στην Ευρώπη τον Μαρτίου του επόμενου έτους. Στα επόμενα επτά χρόνια πριν περάσει στην 2η γενιά του, οι πωλήσεις του Duster είχαν φτάσει στις 1.000.000 μονάδες. Μάλιστα ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σπάει τα ταμεία, καθώς είναι δεύτερο σε πωλήσεις crossover στην ευρωπαϊκή αγορά.

Dacia Duster: Ξεχωρίζει ανάμεσα στο είδος του εδώ και μία δεκαετία

Ο σχεδίασμός του έχει παραμείνει πιστός εδώ και δέκα χρόνια. Το Duster διαθέτει έναν δικό του μοναδικό στιλ που το κάνει να ξεχωρίζει εδώ και μία δεκαετία. Το αμάξωμά του χαρακτηρίζεται από τις δυναμικές γραμμές. Το εσωτερικό προσφέρει απίστευτη άνεση, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα υλικά, το φινίρισμα και το επίπεδο της απτής ποιότητας. Το νέο Duster διαθέτει νέο σχεδιασμό στο εμπρόσθιο μέρος με ξεκάθαρη ταυτότητα και ισχυρή προσωπικότητα.

Η ευμεγέθης γρίλια και τα τοποθετημένα στα άκρα του αμαξώματος φωτιστικά σώματα έχουν σαν αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να δείχνει ακόμα πιο πλατύ. Το μοντέλο χρησιμοποιεί μια νέα φωτεινή υπογραφή, με φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, τα οποία αποτελούνται από τρία τμήματα. Η κάτω γραμμή των παραθύρων έχει ανέβει ψηλότερα ενισχύοντας την αίσθηση στιβαρότητας και ασφάλειας που προσφέρει το νέο Duster. Το παρμπρίζ ήρθε πιο μπροστά κατά 100χλστ. και είναι πιο κάθετο με αποτέλεσμα η καμπίνα των επιβατών να έχει μια πιο ευρύχωρη αίσθηση. Οι νέες μπάρες αλουμινίου στην οροφή, αποτελούν προέκταση της γραμμής του παρμπρίζ, προσδίδοντας ένα πιο δυναμικό προφίλ.

Οι βελτιώσεις του Duster δεν σταματούν στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά συνεχίζονται και στο εσωτερικών του.

Τα υλικά του ταμπλό και η ποιότητα των διακοπτών στην κονσόλα έχουν αναβαθμιστεί. Τα πάνελ στις πόρτες είναι πιο στιβαρά και διαθέτουν επενδύσεις που είναι πιο ευχάριστες στην αφή. Τα καθίσματα είναι μεγαλύτερα και αναπαυτικότερα, ενώ οι επενδύσεις τους έχουν νέα υφάσματα με μοντέρνο σχεδιασμό, που προσφέρουν βελτιωμένη άνεση.

Φυσικά το Duster προσφέρει τις καλύτερες ανέσεις και στον οδηγό, καθώς στο τιμόνι υπάρχουν χειριστήρια για το ηχοσύστημα και το cruise control. Επίσης η θέση οδήγησης είναι σχεδιασμένη για όλους τους οδηγούς, χάρη στην ευκολότερη ρύθμιση του καθίσματος. Μάλιστα το τιμόνι ρυθμίζεται και σε απόσταση, εκτός από υψομετρικά. Η οθόνη του συστήματος Media Nav Evo άλλαξε θέση, πηγαίνοντας ελαφρώς ψηλότερα, ενώ έχει μία κλήση προς προς τον οδηγό ως κομμάτι της οδηγοκεντρικότερης σχεδίασης. Τα μενού ψυχαγωγίας και πλοήγησης έχουν απλουστευτεί και υποστηρίζουν συνδεσιμότητα με smartphones.

Ως crossover, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του νέου Duster, ενώ διαθέτει και έξυπνες αποθηκευτικές λύσεις. Στα καθίσματα των επιβατών χωρούν με άνεση δύο ενήλικες. Ο χώρος αποσκευών κάτω από την εταζέρα είναι 478 λίτρα και 467 λίτρα ανάλογα την έκδοση. Με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 1,623 λίτρα.

Κινητήρας: Νέος 1.3 turbo βενζινοκινητήρας που “απογειώνει” την απόδοσή του Duster

Το κυριότερο νέο χαρακτηριστικό του Duster είναι ο σύγχρονος κινητήρας τούρμπο, που προσφέρεται σε δυο αποδόσεις. Ο νέος κινητήρας αντικαθιστά τον 1.2 TCe και δανείζεται τεχνολογία από το Nissan GT-R όπως την τεχνολογία επίστρωσης κυλίνδρων για μειωμένες τριβές που βελτιστοποιούν την απαγωγή της θερμότητας και φυσικά την αποδοτικότητα. Με άμεσο ψεκασμό και διπλό μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, καταφέρνει να ομαλοποιήσει τα μέγιστα δυνατά χαρακτηριστικά λειτουργίας του για ένα μεγάλο εύρος στροφών.

Με 130 ίππους και 240 Nm ροπή στην βασική έκδοσή και 150 ίππους και 250 Nm στην ισχυρότερη έκδοση, το Duster μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς με την απόδοσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατασκευαστή τα 0-100 km/h ολοκληρώνονται σε 11,1 sec και η ταχύτητα κορυφώνεται στα 191 km/h, νούμερα που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και εντυπωσιάζουν για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Εκτός από γρήγορες επιταχύνσεις και ζωηρές ρεπρίζ το Duster με τον 1.3 TCe δεν σπαταλά αλόγιστα το καύσιμο στο ρεζερβουάρ. Μια μέση κατανάλωση στα 7,5 lt/100 km είναι ρεαλιστική, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, ενώ η οικονομική οδήγηση μπορεί να τη ρίξει έως και ένα λίτρο χαμηλότερα.

Το ύψος του Duster, δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να βγει εκτός δρόμου και να εξερευνήσει επιτέλους τον χωματόδρομο που τον “φλερτάρει” τόσο καιρό, χωρίς να ανησυχεί για κάποια βλάβη ή ζημιά στο αυτοκίνητο. Οι μεγάλες διαδρομές στην ανάρτηση και το ψωμωμένο προφίλ στα ελαστικά του βοηθούν στην εξερεύνηση. Ταυτόχρονα η ύπαρξη κανονικού τροχού είναι ένα επιπλέον προτέρημα.

Με τιμή από 15.980€, το Dacia DUSTER με τον νέο turbo κινητήρα βενζίνης Energy 1.3 TCe προάγει τον Value for Money χαρακτήρα του, ενώ συνοδεύεται από 5 Χρόνια Εργοστασιακή Εγγύηση και 3 Χρόνια Οδική Βοήθεια.

Εκτός του νέου Energy 1.3 TCe, η γκάμα κινητήρων του δημοφιλούς crossover πλαισιώνεται και από τον κινητήρα diesel 1.5 Blue dCi 115hp, τόσο σε δικίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments