Διεθνή

Ημέρα των… οίκων αξιολόγησης για Βρετανία και Γερμανία

Ημέρα των… οίκων αξιολόγησης για Βρετανία και Γερμανία
Την ώρα που οι εξελίξεις σε Λονδίνο και Βερολίνο με το Brexit και τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου διαμορφώνουν ένα αβέβαιο σκηνικό, ο Moody's και ο DBRS εκδίδουν τις αξιολογήσεις τους για τις δύο χώρες.

Ημέρα των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι σημερινή για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένες οι «βαθμολογίες» των Moody’s και του DBRS για τη Βρετανία και τη Γερμανία, αντίστοιχα.

Ο Moody’s έχει μέχρι στιγμής τη Βρετανία στη δεύτερη καλύτερη αξιολόγηση, στη βαθμίδα Αa1, θέση στην οποία είχε κατατάξει τη χώρα στις 24 Ιουνίου του 2016, λίγο μετά από την γνωστοποίηση του δημοψηφίσματος για Brexit.

Η αξιολόγηση αναμένεται με ενδιαφερόν για το πως βλέπει ο αμερικανικός οίκος τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαδικασίες περί του Brexit, καθώς και η εκτίμηση του Moody’s για τις προοπτικές΄συνεργασίας που θα μπορούσε να έχει μια καινούργια εμπορική συμφωνία Λονδίνου – Ουάσινκτον υπό την προεδρία των ΗΠΑ από τον Ντόναλτ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως αργότερα μέσα στην Παρασκευή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι θα επισκεφθεί τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με διεθνή ηγέτη ο Τραμπ μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προ μίας εβδομάδας.

Ο DBRS για τη Γερμανία

Ο καναδικός DBRS αξιολογεί μέχρι σήμερα με την υψηλότερη βαθμίδα (ΑΑΑ) τη γερμανική οικονομία και οι αναλυτές αναμένουν πως αυτό θα παραμείνει και στη σημερινή αξιολόγηση.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στον «έλεγχο» του DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της κορυφαίας οικονομίας εντός της Ευρωζώνης είναι το πως «διαβάζει» ο οίκος το προεκλογικό περιβάλλον στο οποίο είναι ήδη η Γερμανία εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το πως το θα τοποθετηθούν οι αναλυτές του οίκου για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς των σοσιαλδημοκρατών (SPD) ως αντιπάλου της Άγκελα Μέρκελ για τη θέση της καγκελαρίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments