Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% το 2016
Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% το 2016 | Pagenews.gr
Κώστας Καλλιαντέρης

Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα, Σάββατο, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2021 και γρήγορη οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παράλληλα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ) και σχολίασε ότι «η Ελλάδα έχει μάθει να ελέγχει του προϋπολογισμούς της και ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος κάθε χρόνο από το 2012 και μετά».

Ζήτησε τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021, «είμαστε κοντά, το έχουμε σχεδόν πετύχει» είπε, αλλά «ας πείσουμε τους εταίρους μας να υποχωρήσει το από το 2021 στο 2% με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Πριν την κρίση το ποσοστό ήταν 4% ενώ τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο και χρειάζεται η οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών.

Επιπλέον, επανέλαβε την πρότασή του για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους με αποπληρωμή μέρος των δανείων του EFSF σε ισόποσες δόσεις και κεφαλαιοποίηση της διαφοράς που θα προκύπτει ανάμεσα στα έτη σε βάθος χρόνου.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι λόγω των capital controls η ναυτιλία διατηρεί τα έσοδά της στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια, τέλος, να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας είπε ότι «δεν υπάρχει σύννεφο χωρίς αχτίδα φωτός».

Ετικέτες: 


2017