Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Γερμανία: Αυστηρό νομοσχέδιο για τα social media
Γερμανία: Αυστηρό νομοσχέδιο για τα social media | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Μαρτίου 2017, 15:44 15 Μαρτίου 2017, 15:44

Ένα προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν να επιβληθούν στις εταιρείες των social media πρόστιμα έως και 50 εκατ. δολάρια, πρότεινε το γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο λόγος είναι η μη έγκυρη αφαίρεση ρητορικής μίσους και άλλου παράνομου περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas, παρουσίασε το προτεινόμενο νομοσχέδιο την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Associated Press, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κάθε φορά που social media όπως Facebook, Twitter κλπ. δεν αφαιρούν αμέσως περιεχόμενο που περιλαμβάνει απειλές, ρητορική μίσους ή συκοφαντικές και ψευδείς ειδήσεις.

Τα social media καλούνται να ορίσουν ένα πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο για την διαχείριση των καταγγελιών. Σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, το πρόσωπο αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμο έως και 5 εκατ. δολάρια.

Η νέα πρόταση νόμου ανακοινώθηκε μαζί με τις πληροφορίες ότι το Twitter βρέθηκε να αφαιρεί μόλις το 1% του παράνομου περιεχομένου, ενώ το Facebook το 39%. Συγκριτικά, το YouTube αφαίρεσε το 90%. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και βρέθηκε ότι μόλις το 33% του παράνομου περιεχομένου στο Facebook αφαιρείται ή μπλοκάρεται μέσα σε 24 ώρες. Όσο για το Twitter, το περιεχόμενό του δεν αφαιρείται τόσο σύντομα, γι αυτό δεν υπάρχει διαθέσιμο ποσοστό.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία έχει σαφείς κανονισμούς όσον αφορά στην ρητορική μίσους. Το Facebook είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις αρχές και μέχρι το τέλος του 2017, 700 άνθρωποι θα εργάζονται στο Βερολίνο για την αξιολόγηση περιεχομένου.


«Έχουμε σαφείς κανόνες κατά της ρητορικής μίσους και να εργαζόμαστε σκληρά για να τους κρατήσουμε μακριά από την πλατφόρμα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Μέχρι το τέλος του έτους, πάνω από 700 άνθρωποι θα εργάζονται για την αξιολόγηση περιεχομένου, για το Facebook στο Βερολίνο. Θα εξετάσουμε η νομοθετική πρόταση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης «, ήταν η δήλωση του Facebook.


Όσο για το Twitter, εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει το νομοσχέδιο και αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η εταιρεία για να μειώσει το υβριστικό περιεχόμενο.

Ετικέτες: 


2017