Οικονομία

“Καμπανάκι” Citi: Χωρίς το ΔΝΤ οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο σκληρές

“Καμπανάκι” Citi: Χωρίς το ΔΝΤ οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο σκληρές
Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να θέλει να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Ταμείου.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό σχέδιο διάσωσης κρούει η αμερικανική τράπεζα Citi.

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να θέλει να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα, κάτι που ωστόσο θα δημιουργήσει προβλήματα και θα κάνει ακόμα μια σκληρές τις διαπραγματεύσεις.

Νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών ζητά «να αντιταχθούν οι ΗΠΑ στην συγχρηματοδότηση του ΔΝΤ για την τρίτη ελληνική διάσωση με τον ESM».

Σε περίπτωση που η συγχρηματοδότηση προχωρήσει, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την αύξηση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα (που είναι αναγκαία για να παραταθούν πρόσθετα δάνεια) έως ότου τα παλιά ελληνικά δάνεια να έχουν καταβληθεί στο ακέραιο.

Παράλληλα, η Citi σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αξιολόγηση πριν από τα τέλη Απριλίου.

Εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αυτό σαφέστατα θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ε.Ε πολύ πιο δύσκολες, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί εδώ και καιρό βασική προϋπόθεση για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων ντου ESM.

Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν το σχέδιο διάσωσης ζωντανό και να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εν όψει της εκταμίευσης που χρειάζεται η χώρα τον Ιούλιο, ακόμη και αν το ΔΝΤ οδηγηθεί στην έξοδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments