Οικονομία

”Αναστέλλει” την αναστολή του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε

”Αναστέλλει” την αναστολή του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε
''Τέτοιο ενδεχόμενο θα κόστιζε 120 δις στους δανειστές'' υπογραμμίζει o εκπρόσωπός του.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ενδεχόμενη αναστολή πληρωμής του ελληνικού χρέους έως το 2040 θα στοίχισε 120 δισ. ευρώ στους δανειστές.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Γιουργκ Βάισγκερμπερ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γνωμοδότηση παλαιότερης ημερομηνίας και έκανε λόγο για μαθηματικούς υπολογισμούς, τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να έχει κάνει.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ώστε να διατηρηθεί το κρατικό χρέος βιώσιμο, είτε μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε μέσω του ύψους των επιτοκίων ή άλλων παραγόντων.

Η Handelsblatt αποκάλυψε το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, και έγραψε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρεί αμυντική στάση απέναντι στο «πάγωμα» των επιτοκίων έως το 2040. Κάτι τέτοιο, ενδέχεται να κοστίσει στους δανειστές περίπου 120 δισ. ευρώ και θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια», όπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα και η Ανγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια.

Οι Θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η Deutsche Welle, είχαν συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ενα μικρότερο πλεόνασμα και η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα επέφεραν «μεσοπρόθεσμα» μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για την Ελλάδα και μεγαλύτερα βάρη για τους πιστωτές. «Δεν γίνεται να μην υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις και μέτρα και την ίδια στιγμή να θέλεις να τα αντισταθμίσεις με ελαφρύνσεις στο χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βάισγκερμπερ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% αφορά το τρέχον πρόγραμμα. Οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους, θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου βοήθειας. Βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι γνωστό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελε να καθιερωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2017, για ένα «μεσοπρόθεσμο» διάστημα. Το σκεπτικό του είναι απλό: όσα περισσότερα βάρη αναλάβει η Ελλάδα, τόσα λιγότερα θα πρέπει να σηκώσει η Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments