Οικονομία

Έρευνα για το Δημόσιο: Πρόσληψη στελεχών από Έλληνες του εξωτερικού

Έρευνα για το Δημόσιο: Πρόσληψη στελεχών από Έλληνες του εξωτερικού

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το σχέδιο που παρουσίασε η «Καθημερινή» προτείνει την πρόσληψη των στελεχών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εργασιακή και μισθολογική κατάστασή τους ανάλογη με εκείνη των υπαλλήλων της ΕΕ.

Την πρόσληψη 500-1.000 στελεχών, σε θέσεις «κλειδιά» του ελληνικού Δημοσίου, προτείνει το σχέδιο δύο ερευνητών του Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε η «Καθημερινή», προτείνει την πρόσληψη των στελεχών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλείται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές Armin von Bogdandy και Μιχάλης Ιωαννίδης, να αναλάβει όχι μόνο τη στρατολόγησή τους, αλλά και τη μισθοδοσία τους. Ακόμη προτείνεται η εργασιακή και μισθολογική κατάστασή τους να ακολουθεί εκείνη των υπαλλήλων της ΕΕ, ώστε οι θέσεις να είναι ελκυστικές για τους καλύτερους.

Τα στελέχη, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την ελληνική υπηκοότητα, με στόχο κυρίως τους Έλληνες της νέας διασποράς. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αντιστραφεί το λεγόμενο brain drain, η φυγή των καταρτισμένων νέων Ελλήνων από τη χώρα μας, αλλά και τα στελέχη αυτά θα μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.

Όμως, επιστήμονες και παράγοντες με διοικητική πείρα στους οποίους απευθύνθηκε η «Καθημερινή» για να σχολιάσουν το σχέδιο αυτό εμφανίζονται μοιρασμένοι. Κάποιοι εκτιμούν πως πρόκειται για αναγκαία και ριζοσπαστική πρόταση. Άλλοι όμως αμφισβητούν το αν έχει νόημα να αλλάξει η «κεφαλή» της διοίκησης, δίχως να έχει μεταρρυθμιστεί το «σώμα» της.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Έχει ανάποδη πυραμίδα- πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός. Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη», είπε στην «Καθημερινή».

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.