Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Το πισωγύρισμα του 2015 κόστισε πολλά χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια

Ρέγκλινγκ: Το πισωγύρισμα του 2015 κόστισε πολλά χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια
O επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Δεν μάσησε τα λόγια του ο επικεφαλής του ESM στηλιτεύοντας την διαπραγμάτευση των αρχών του 2015, της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών.

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια», όπως χαρακτηριστικά είπε. Πάνως εξέφρασε πλέον την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Economist, τόνισε ότι με μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε. Εσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει.

«Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Εστίασε στα σημεία που απαιτείται περισσότερη δουλειά, δίνοντας έμφαση, στα εξής:Βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέαΜεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησηΙδιωτικοποιήσεις και λειτουργία υπερταμείουΠεραιτέρω φιλελευθεροποιήση των αγορώνΑνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

«Όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα φύγει. Ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι και προς το συμφέρον μας η χώρα να πάει καλά», ξεκαθάρισε. Τα πιθανά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στο Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «εφτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο σε διάστημα ενός έως τριών ετών.

Οι λόγοι, συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία σε σχέση με άλλες χώρες- στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015 η οποία έφερε, όπως τόνισε, «πισωγύρισμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments