Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Δέκα γαλλικοί κολοσσοί θα τον συνοδεύσουν στην Αθήνα
Εμανουέλ Μακρόν: Δέκα γαλλικοί κολοσσοί θα τον συνοδεύσουν στην Αθήνα | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 12:52 5 Σεπτεμβρίου 2017, 12:52

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει την Πέμπτη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ και όχι μόνο. Σύμφωνα με την Le Figaro, τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύσουν και διάφοροι γαλλικοί κολοσσοί. Θυμίζουμε πως για την παρουσία Μακρόν στην Αθήνα θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα της Le Figaro αναφέρει.

«Εδώ και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνιο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους.

Εκεί, επίσης, μερικούς αιώνες αργότερα, το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης.

Η θέα προς τον Παρθενώνα είναι συγκλονιστική από αυτό το σημείο. Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και οι Ελληνες ελπίζουν πολλά από αυτή την επίσκεψη.

Πέρα από την επίσκεψη που θα κάνει στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Παρότι η επίσκεψη γίνεται πριν τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Εξάλλου, στην Αθήνα, στην οποία θα εξαπλωθούν 2.000 αστυνομικοί, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από την μιζέρια», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα- αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις

«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με την Γερμανία. Ετσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για την Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Αλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαφορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

Οσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Ολα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δις ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι», προσθέτει ο Νίκος Βερνίκος.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του σε μια ελληνική start-up, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει επενδύσεις» καταλήγει η Le Figaro.

Διαβάστε επίσης: Εμανουέλ Μακρόν: Πάνω από 2.000 αστυνομικοί για το ταξίδι Μακρόν στην Αθήνα

Ετικέτες: 


2017