Ελλάδα

Εμανουέλ Μακρόν: Το σημερινό πρόγραμμα και τα deals του Γάλλου προέδρου στο “Σταύρος Νιάρχος”

Εμανουέλ Μακρόν: Το σημερινό πρόγραμμα και τα deals του Γάλλου προέδρου στο “Σταύρος Νιάρχος”
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει σειρά επαφών και σήμερα στην Αθήνα με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις επιχειρηματικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό και σήμερα. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν στις οδούς από όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Γάλλου Προέδρου. Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στις επιχειρηματικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Μακρόν

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει σήμερα, στις 9 το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική Πρεσβεία.

Αμέσως μετά, στις 10, παρουσία του Γάλλου Προέδρου αλλά και του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης με τους επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικών επιχειρήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Και αυτό γιατί, οι εκπρόσωποι της αγοράς που θα συμμετέχουν στο Νιάρχος, θα τους… ανακρίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το iefimerida.gr η πολυπληθής αντιπροσωπεία κορυφαίων επιχειρηματιών της Γαλλίας που συνοδεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν στο ταξίδι του στη Αθήνα θα απευθύνουν ερωτήσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το αντίστοιχο θα κάνουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες στον Γάλλο πρόεδρο.

Η προεργασία για τη σημερινή συνάντηση των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών έχει ήδη γίνει, καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι για συναντήσεις με τους εκπροσώπους του γαλλικού ΣΕΒ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό -ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει «λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ» κατά των αποκρατικοποιήσεων…), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσής τους.

Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι αποτελεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.

Έντονο (και συγκεκριμένο, από τη Societe Generale) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Θα ακολουθήσει, στις 12.00 δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια, περίπου στη μία και μισή, γεύμα του Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.

Η αυτοκινητοπομπή του Γάλλου προέδρου θα αναχωρήσει στις 15:15 για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν

Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο κ. Μακρόν ταυτίζει στρατηγικά το στόχο για μία δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης, με τον τερματισμό του ελληνικού δράματος και το τέλος της κρίσης που ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ιδιαίτερα στο μήνυμα του κ. Μακρόν προς το Eurogroup για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ερμηνεύοντας αυτή τη στάση ως σαφή πρόθεση του Παρισιού να διευθετηθεί το θέμα, όπως ζητά με έμφαση η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments