Διεθνή

Γερμανικές εκλογές – Exit Poll: Πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ με 32,5% – Στη Βουλή μετά από 60 χρόνια η ακροδεξιά

Γερμανικές εκλογές – Exit Poll: Πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ με 32,5% – Στη Βουλή μετά από 60 χρόνια η ακροδεξιά
Πρώτη θέση για την Ανγκελα Μέρκελ και το CDU με 32,5% δίνουν τα πρώτα exit polls, ενώ στη δεύτερη θέση με 20% βρίσκεται το SPD του Μάρτιν Σουλτς. Πολιτικός σεισμός από το ποσοστό – έκπληξη 13,5% που φέρνει στην τρίτη θέση το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD).

Τα exit poll για τις γερμανικές εκλογές δείχνουν νικήτρια την Ανγκελα Μέρκελ με 32,5% ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα SPD, με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς παίρνει 20%. Πολιτικός… σεισμός με την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία μπαίνει στη γερμανική βουλή έπειτα από 60 χρόνια, με ποσοστό άνω του 13%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι με 9,5% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%.

Το SPD του Μάρτιν Σουλτς σημειώνει το χειρότερο ποσοστό του στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας. Απώλειες και για τη Μέρκελ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Δύο εταίρους χρειάζεται πλέον η Μέρκελ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Oι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος  για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

Περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.

 

Σύμφωνα με το exit poll του ARD

Χριστιανοδημοκράτες 32,5% Σοσιαλδημοκράτες 20% ΑfD 13,5% Φιλελεύθεροι 10,5% Αριστερό Κόμμα 9% Πράσινοι 9,5%

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF Χριστιανοδημοκράτες 33,5% Σοσιαλδημοκράτες 21% AfD 13% Φιλελεύθεροι 10% Αριστερό Κόμμα 9% Πράσινοι 9%

 

Σουλτς: Καμία περίπτωση να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών ήρθε δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό σκορ για το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – που δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα» – και μια σημαντική ήττα για τα δύο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να μετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments