Τουρισμός

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017: Η αειφορία στο επίκεντρο

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017: Η αειφορία στο επίκεντρο
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Το μήνυμα κάθε χρονιάς είναι διαφορετικό από έτος σε έτος, φέτος όμως έρχεται στο προσκήνιο ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα: Η αειφορία στον τουρισμό.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η 27η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Το μήνυμα κάθε χρονιάς είναι διαφορετικό από έτος σε έτος, φέτος όμως έρχεται στο προσκήνιο ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα: Η αειφορία στον τουρισμό.

Σίγουρα η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού ανά το παγκόσμιο έφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη σε χώρες και τοπικές κοινωνίες, αναβαθμίζοντας σημαντικά το βιοτικό τους επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Όσον αφορά την πατρίδα μας, από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρισμός ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης και καθιερώθηκε ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας του τόπου αφού, για την Κύπρο, ισχυρή τουριστική οικονομία ισούται με σημαντικά εισοδήματα για το κράτος, επενδύσεις, ευκαιρίες για απασχόληση και τροφοδότηση της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει το newsbomb.com.cy, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι πέραν από τα μεγάλα οφέλη, η τουριστική ανάπτυξη, ιδίως η έντονη, μπορεί να έχει και την αρνητική της πλευρά με αλλοίωση ή επιβάρυνση στο περιβάλλον, κοινωνικές επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό και άλλες ανεπιθύμητες επιδράσεις.

Καθίσταται λοιπόν ξεκάθαρο πως τα τεράστια οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζονται με το μέγιστο δυνατό περιορισμό των αρνητικών συνεπειών. Μέσα σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια κινήθηκαν στο παρελθόν και βρίσκονται και σήμερα οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Η αειφορία στον τουρισμό βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών του ΚΟΤ. Τα στρατηγικά σχέδια για τον τουρισμό, ανέκαθεν έθεταν τα ζητήματα αυτά ψηλά στις προτεραιότητες μας και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και πολιτικών μας, όπως και μέσα από τη συνεργασία μας, με τoν Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σημαντική αυτή συνεργασία οδήγησε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων με χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι πράσινες παραλίες, τα ελάχιστα κριτήρια αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το εγχειρίδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι αξιοσημείωτες δράσεις που συνέβαλαν στην ενστάλαξη της αρχής της αειφορίας στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, προωθήθηκε η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΚΟΤ για την υιοθέτηση του θεσμού του ‘Κυπριακού Προγεύματος’ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ένταξη τοπικών προϊόντων στα προγεύματα των ξενοδοχείων και στη γνωριμία του επισκέπτη με τον αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας / γαστρονομίας.

Οι πιο πάνω δράσεις, παράλληλα με την προώθηση άλλων αειφόρων πρακτικών, οδήγησαν στην αναγνώριση και βράβευση του ΚΟΤ, τον Νοέμβριο 2015, με το ασημένιο βραβείο, στην κατηγορία ‘Best Destination for Responsible Tourism’, που απονέμεται από τον διεθνή οργανισμό ‘Responsible Travel’.

Η αειφορία στον τουρισμό βρίσκεται λοιπόν στο προσκήνιο για τον ΚΟΤ και στα πλαίσια αυτά ο Οργανισμός συνεχίζει την προσπάθεια για διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ήδη αξιοσημείωτης πορείας ρεκόρ που ακολουθεί ο τουριστικός τομέας τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments