Ελλάδα

Ελληνικό: Όλα στον “αέρα” – Επί ποδός το Μέγαρο Μαξίμου

Ελληνικό: Όλα στον “αέρα” – Επί ποδός το Μέγαρο Μαξίμου
«Επί ποδός» από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, για να βρεθεί τρόπος ν' αρθεί το νέο αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με άμεσο κίνδυνο να τιναχθεί η επένδυση στο «Ελληνικό» στον αέρα.

Στα γρανάζια των καθυστερήσεων και των κωλυσιεργιών δείχνει να κολλάει η σημαντικότερη επένδυση που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια στη χώρα και αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας: εκείνη στο Ελληνικό. Παρά το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση ότι όλα θα προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που επρόκειτο να αποφασίσει πρώτον επί του Σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δεύτερον επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναβλήθηκε…. για τρίτη φορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης, ωστόσο δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση για αναβολή ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά.

Το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανίστηκε ενοχλημένο από την εξέλιξη και έσπευσε να διακηρύξει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει η επένδυση, ενώ την ίδια στιγμή άσφησε αιχμές προς το ΚΑΣ, μιλώντας για «σκόπιμες κωλυσιεργίες». Απομένει να φανεί εάν η φερόμενη αυτή πολιτική βούληση θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απειλείται με εκτροχιασμό όλη η επένδυση. Όπως είναι προφανές, οι νέες καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρό προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά τους, καθόσον αφορούν την πρόοδο της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια και ενός έργου που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του ΚΑΣ

Iδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ενώ στη σημερινή συνεδρίαση, επρόκειτο να εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό, τα μέλη του ΚΑΣ επέλεξαν την αναβολή καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινήήταν η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος.

Το πρωί της Τετάρτης πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είχε εμφανιστεί κάθετος ότι η επένδυση θα προχωρήσει. «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες» είχε πει μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ενοχλημένο το Μαξίμου

“Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.

Οι φήμες για αποχώρηση Χρυσόγονου

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες που θέλουν τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει την Πέμπτη την ανεξαρτητοποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που θέτει η «σοσιαλιστική τάση» είναι και «αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, καθώς η βραδύτητα που παρατηρείται σε άλλες επενδυτικές δράσεις, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, αλλά και έλλειψης ανάλογων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία.

Και ο Φίλης στη διαδήλωση των αρχαιολόγων

Νωρίτερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οποία έδωσε το παρών μεταξύ άλλων και ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σε δηλώσεις του ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους.

 

ΝΔ: Η Κυβέρνηση δεν θέλει

Στην αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ), για την επένδυση στο Ελληνικό αναφέρθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη

«Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα. Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει. Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Κωνσταντινόπουλος: Ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη

Ήδη η τρίτη αναβολή της απόφασης προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση.

«Τρίτη αναβολή του ΚΑΣ με εισήγηση της ΓΓ Πολιτισμού κ. Βλαζάκη. Ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κ. Βλαζάκη στη θέση της ΓΓ και έχει όλη την ευθύνη για τη διακοπή της επένδυσης στο Ελληνικό. Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι η επένδυση πρέπει να γίνει και η συνάντηση του κ. Φίλη με αρχαιολόγους ώστε να μη γίνει η επένδυση είναι ένα ακόμη παρατράγουδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments