Υγεία

Ιλαρά: 30 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 350.000 παιδιά απροστάτευτα

Ιλαρά: 30 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 350.000 παιδιά απροστάτευτα
"Καμπανάκι" για την ιλαρά από τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι περί τα 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα απέναντι στη νόσο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει ότι καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα.

Σαρώνει η ιλαρά. Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.

Καμπανάκι από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.

Σε ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή την έξαρση της ιλαράς, ο Κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των παιδιών για την εγγραφή στο σχολείο ενώ παράλληλα εξαπέλυσε «πυρά» κατά των υπουργών Υγείας των τελευταίων ετών. 

Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για ευθύνη των υπουργών Υγείας, που «δεν πήραν το πολιτικό κόστος να βγάλουν μια απόφαση που να υποχρεώνει τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά προτού τα εγγράψουν στο σχολείο». 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τόνισε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR [σ.σ Measles, Mumps, Rubella ή στα ελληνικά Ιλαρά, Ερυθρά, Παρωτίτιδα». 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι εκτός από τα κρούσματα της ιλαράς θα κάνουν την εμφάνισή τους και κρούσματα παρωτίτιδας, καθώς ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία του είναι ανεμβολίαστος.

Υπογράμμισε δε, ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να θεωρεί τόσο ακίνδυνη τη νόσο διότι προκαλεί επικίνδυνες επιπλοκές και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ακόμη και πριν την εμφάνιση των πρώτων εξανθημάτων. 

Ο ειδικός έσπευσε, επίσης, να «διαλύσει» και έναν μύθο, που διακινείται τους τελευταίους μήνες. «Το νεογνό προστατεύεται μόνο αν η μητέρα έχει εμβολιαστσεί ή αν έχει η ίδια νοσήσει στο παρελθόν». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments