Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Με τη Μπέττυ Μπαζιάνα και 10 ακόμα κυβερνητικά στελέχη στην Ουάσινγκτον – Όλο το πρόγραμμα των συναντήσεων
Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Με τη Μπέττυ Μπαζιάνα και 10 ακόμα κυβερνητικά στελέχη στην Ουάσινγκτον – Όλο το πρόγραμμα των συναντήσεων | Pagenews.gr
Pagenews Team 13 Οκτωβρίου 2017, 07:02 13 Οκτωβρίου 2017, 7:02

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ έχει πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές βλέψεις. Οι 3 κυβερνητικές αποστολές θα βρεθούν στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες ενώ η αποστολή Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αλέξη Χαρίτση βρίσσκεται ήδη εκεί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και μία ακόμα ελληνική αποστολή στην οποία θα μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Οικονομικές και επιχειρηματικές κινήσεις στο Σικάγο.

Το διήμερο 14-16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σικάγο όπου θα έχει «κλειστές συναντήσεις», αφενός με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, αφετέρου με μέλη της Ομογένειας .

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σε εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο (την οποία διοργανώνει ο Τζον Κάλαμος που απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής) και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Το πρόγραμμά του, περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με Γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου, με τον Δήμαρχο του Σικάγο και τον κυβερνήτη του Ιλινόις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την δεύτερη ημέρα παραμονής του στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, real estate, υψηλή τεχνολογία, υποδομές, αγροτοδιατροφικάκ.α τομείς.

Τα κρίσιμα ραντεβού με Τραμπ-Λαγκάρντ

Ωστόσο, το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, όπου και θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του θα είναι κατά χρονική σειρά οι εξής:

16 Οκτωβρίου: θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Βασικό επίδικο για την Αθήνα είναι η παραμονή ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα.

17 Οκτωβρίου: την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο η κρίσιμης σημασίας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, που αποτελεί και τον βασικό λόγο επίσκεψης. Στην «ατζέντα» θα βρίσκονται: θέματα οικονομίας, ασφάλειας (δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή) ενέργειας (δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας) και των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία .

18 Οκτωβρίου: Για πρώτη φορά, Έλληνας πρωθυπουργός συναντά και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια σε επισκέπτες του Λευκού Οίκου.


Μηνύματα Τσίπρα με ομιλία και στο Brookings

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στο γνωστό Think Tank Brookings. Όπου και είχε βρεθεί και το 2013, ενώ αυτή τη φορά θα μιλήσει σε ακροατήριο διπλωματών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας αποτελούνται από το τρίπτυχο: "η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως αξιόπιστος εταίρος στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και η Ελλάδα ως προορισμός για επενδύσεις".

Ποιοι θα συνοδεύσουν Τσίπρα

Στην ελληνική αποστολή για το Σικάγο – που είναι ο πρώτος «σταθμός» της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα βρίσκονται : ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Τέρενς Κουίκ.  Στην Ουάσινγκτον θα μετέχει και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ετικέτες: 


2017